”Vilda västern” i skolsverige efter coronakaoset
Coronaviruset
Skolor och förskolor ska hålla öppet – medan gymnasieskolan stänger.
Ändå ser det väldigt olika ut på olika platser i landet.
– I Stockholm har det varit någon typ av Vilda västern och alla har agerat lite som de vill, oberoende av Folkhälsomyndighetens råd. Otydligheten spiller över och smittar i hela systemet, säger Johanna Jaara Åstrand, ordförande för Lärarförbundet.
Gymnasieundervisningen i Sverige sker från och med idag på distans, men inte i Nolaskolan i Örnsköldsvik. De går en egen väg, och låter eleverna i årskurs 3 gå kvar så länge som möjligt. På plats under dagen fanns Johanna Jaara Åstrand, ordförande för Lärarförbundet.
– De går kvar i ordinarie undervisning för att säkra sin examen. Lärarna känner att rektorerna är tydliga så långt de kan och med att de inte förväntar sig att saker ska vara klara den här veckan. Utan att lärarna får ta sig den tid de behöver, prata ihop sig och ställa om stegvis, säger hon.
För- och grundskola ska hålla öppet, enligt Folkhälsomyndighetens direktiv, och under onsdagens presskonferens uppgav statsepidemiologen Anders Tengnell att en stängning av för- och grundskola ligger långt borta.
– Myndigheten gör fortfarande bedömningen att det inte är motiverat av smittskyddsanledning att stänga förskola och grundskola, sa Johan Carlsson, generaldirektör för Folkhälsomyndigheten, under tisdagens presskonferens.
Samtidigt pågår ett slags långsam stängning av både förskola och grundskola.
I Huddinge kommun ber man nu om att föräldrar som har sina barn femton eller 25 timmar i veckan, om möjligt ska hålla dem hemma.
På många ställen saknas lärare, det saknas elever – eller huvudmännen är rädda för smitta. I dagarna fattar regeringen beslut om ny lagstiftning, som är en förberedelse för en eventuell stängning av grundskolan.
– Riktlinjerna från igår tillämpas väldigt olika. Och det kanske är helt okej, om man samråder med smittskyddet. Då kan man motivera att det ser olika ut på olika platser i landet. Om det inte är så att det är en smittskyddsbedömning i grunden, eller arbetsorganisatoriska förutsättningar som att lärare är sjuka, så fortsätter vi att sända fel signaler till vårdnadshavare och elever. Det är inte okej. Då bidrar det till High Chaparall och bristande tillit till beslut, säger hon.
– Vi får signaler från olika kommuner där de kommer med både det ena och det andra. Det handlar om allt från vad som ska gälla för ersättningar, hur man kan disponera arbetskraften i kommunen, idéer om vad som gäller vid en stängning, hur man räknar ut vad som behöver tas igen. Det är klart att kommunerna har sitt pussel att lägga för att säkra sin verksamhet, och lärare är aldrig omöjliga. Men här är vi väldigt tydliga med att SKR måste ta sitt ansvar att samordna villkor om med oss om vad som gäller. Det krävs ett nationellt ansvar – och en allmän förståelse för att verksamheten i skolan inte kommer vara densamma som utan corona, sa Johanna Jaara Åstrand, ordförande för Lärarförbundet, till Lärarnas tidning häromdagen.
Här gör vi nedslag hos olika huvudmän:
– Vi måste anpassa oss till verkligheten, säger Ann Egestål, ordförande i Stiftelsen för kristna skolor, som driver de båda enheterna, till GT.
– Läget i samhället kan förändras och är noga med att poängtera att vi kan komma att behöva hjälpas åt för att klara situationen. Men i dagsläget behövs alla lärare på sina respektive skolor, säger Helena Ekwall, chef för verksamhetsstöd, Nackas kommunala skolor, till Lärarnas tidning.
– De här sjuksiffrorna är stora. Men de har sin förklaring. Normalt sett när det är förkylningstider, då går man i väg ändå om man är lite hostig och snuvig, säger Lena Seydlitz, rektor på Vallhovsskolan, till Arbetarbladet.
” Tack för allas öppna sinne och för att vi samverkar med tanke på rådande läge med covid-19. Skolan kommer dock fortsatt att ha en grundbemanning och vara öppen för elever som behöver studera från skolan eller få extra hjälp” skriver rektor Sara Hjernberg i ett informationsbrev, enligt VLT.
– Vår skolläkare tyckte att det var klokt att stänga i ett par dagar så att allt får lugna ner sig, säger Anna Frössevi, friskolans rektor, till Katrineholmskuriren.