Vid skolstängning – så bedöms ditt yrke som samhällsviktigt

Den här artikeln publicerades ursprungligen på lararnastidning.se

Utifall att skolor skulle behöva stänga har en lista över samhällsviktiga yrken tagits fram av myndigheterna. Men det är inte så enkelt som att alla som arbetar inom ett sådant yrke ska ha rätt till barnomsorg - mycket hänger på arbetsgivaren.

En nationell stängning av skolor och förskolor var på torsdagen inte aktuell, men något myndigheterna förbereder sig på. Därför presenterar Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, en lista över 39 områden som bedöms vara samhällsviktiga. Listan ska ligga till grund för att avgöra vilka barn som ska ha rätt till omsorg om skolan stänger.

Men alla som arbetar inom ett område som finns med på listan har inte rätt till barnomsorg ifall skolan stänger.

Så här är processen tänkt att gå till:

1) Alla föräldrar och vårdnadshavare med barn i skolåldern uppmuntras att tänka igenom barnets behov av omsorg i fall förskolan eller skolan måste stänga. Om så sker ska vårdnadshavaren tillsammans med arbetsgivaren komma fram till om man tillhör en samhällsviktig verksamhet enligt listan.

Anmäla till kommunen

2) Arbetsgivaren bedömer om vårdnadshavaren "behövs för att upprätthålla verksamheten på en acceptabel nivå". Det kan exempelvis handla om att arbetsplatsen har ett stort personalbehov, eller om personen har en nyckelkompetens. Personen ska sedan meddelas av arbetsgivaren om den behövs på jobbet även om skolorna stänger.

3) Vårdnadshavaren försöker lösa omsorg av barnet på annat sätt. Om det inte är möjligt anmäler man till kommunen eller huvudmannen att man är i behov av omsorg.

4) Kommunen eller huvudmannen beslutar om vilka som ska erbjudas omsorg. Beslutet ska grunda sig på MSB:s lista över områden. Om det krävs kan ett arbetsgivarintyg begäras.

"Tillit och ansvar"

Det är dock inte tänkt att kommunerna ska upprätta listor över vilka personer som arbetar i samhällsviktig verksamhet.

- Processen baseras på tillit och ansvar. Reglerna måste ta hänsyn till samhällets behov av arbetskraft, den enskilde vårdnadshavarens betydelse för att upprätthålla verksamheten, och behovet av att begränsa smittspridning, säger Annika Elmgart, enhetschef på MSB.