Tunga kritiken mot de nya kursplanerna – där nationalsången försvinner
Kursplaner
Skolverket bör dra tillbaka sitt förslag på ändrade kursplaner för grundskolan. Det anser Skolinspektionens tidigare överdirektör Hans Albin Larsson, som granskat förslaget där bland annat nationalsången stryks.
– De har börjat i fel ände och nu sitter de med ett nästan omöjligt uppdrag på grund av dagens ”anorektiska” timplaner, säger han.
Kritiken har varit hård mot Skolverkets förslag till förändrade kursplaner i framförallt svenska, historia och religion.
Till kritikerna ansluter sig nu tungviktaren Hans Albin Larsson, tidigare överdirektör vid Skolinspektionen, direkt under generaldirektören. Han är även professor emeritus i historia och utbildningsvetenskap, före detta ordförande i Historielärarnas förening, och har även suttit i regeringens utbildningsvetenskapliga råd.
Han tycker att regeringen borde lägga Skolverkets förslag åt sidan och istället tillsätta en parlamentarisk utredning med stor öppenhet där man arbetar fram en uppdaterad timplan utifrån de ambitioner regeringen har med skolans ämnen. Först därefter kan kursplanerna fyllas med innehåll.
Skolverket har visserligen utlovat att Antiken ska tillbaka in i kursplanerna i historia men det är bara en bråkdel av allt som föreslås försvinna i Skolverkets förslag till omarbetade kursplaner varnar Hans Albin Larsson. Han har granskat och jämfört nuvarande kursplaner i historia, geografi, samhällskunskap, religion och musik med det nya förslaget.
– Jag tror att de har haft ett gott uppsåt men det har ändå blivit helt fel. Skolverket borde ha begripit att förslaget skulle bli kontroversiellt, säger han.
Det han i första hand vänder sig emot i historia är att man ”dammsugit bort” alla epokbegrepp i den förändrade kursplanen som medeltid, renässans, barock, upplysningstiden, romantiken, stormaktstiden, frihetstiden med mera.
Anna Westerholm.
Skolverket kommer, enligt Anna Westerholm, att redovisa för regeringen att det krävs en annan timplan om man vill få in mer stoff i historieämnet.
– Sedan är det inte säkert att det är i historia som timmarna behövs för det ämne som eleverna har svårast för är matematiken. Så jag vet inte om det är historia som regeringen kommer att välja. Men det är viktigt att synliggöra att eleverna presterar sämst på historieprovet i nationella prov av SO-ämnena och det beror såklart på att proven är konstruerade utifrån dagens kursplan som inte hinns med. Det finns lärare som inte hinner fram till efterkrigstiden, säger hon.