Svenska lärare: Stopp, nu räcker det

Upproret Den 18 maj tar lärarkåren till gatorna i en landsomfattande manifestation för att protestera mot besparingar på skola, fritidshem och förskola. Lärarmarschen och Förskoleupproret vill väcka opinion och sätta stopp för ytterligare nedskärningar.
Lärare har länge bitit ihop och brottats i det tysta med ökade krav och slimmade budgetar men efter årets budgetnedskärningar rann droppen över. Nu gör Förskoleupproret och Lärarmarschen gemensam sak och tar till gatorna i en manifestation med sikte på att locka tiotusentals deltagare runt om i Sverige.
– Vår arbetsbelastning ökar år från år och förutsättningarna för att göra ett bra jobb försämras. Barngrupperna blir större och förskollärare får fler och fler kringuppgifter. Vi ser att många blir sjuka i jobbet och arbetsmiljön försämras. Många orkar helt enkelt inte längre, säger Anki Jansson, förskollärare och en av initiativtagarna till Förskoleupproret, som startades 2013 i Örebro som ett lokalt initiativ men som växt fram till en nationell rörelse. Redan förra våren arrangerade Förskoleupproret flera manifestationer runt om i Sverige.
När Anki Jansson hörde talas om Lärarmarschen kontaktade hon dess initiativtagare Alexander Skytte för att samordna de två manifestationerna. Resultatet blir att lärare, förskollärare, barnskötare, fritidspedagoger, förskolechefer och rektorer marscherar tillsammans för att säga: Stopp! Nu räcker det.
– Nu blir vi fler som syns och hörs och som kan stötta varandra. Dessutom tar vi ett samlat grepp om hela skolan – från förskola och fritidshem upp till gymnasiet, säger Anki Jansson.
Vi tar ett samlat grepp om hela skolan – från förskola och fritidshem upp till gymnasiet.
Det var i ett Facebookinlägg i slutet av mars som Alexander Skytte, lärare i idrott och hälsa på Skälbyskolan i Järfälla, lanserade idén om en Lärarmarsch för att protestera mot besparingarna i skolan.
– Det var som en eld som väntat på en gnista. Det växte så snabbt och det är jätteroligt, säger han.
– I skolans värld drar kommunerna in på pengar och vi ser att lärare går in i väggen, sjukskrivningarna ökar, det är vikariestopp och kåren kroknar, säger Josefin Englesson, grundskolelärare i Vaggeryd och initiativtagare till manifestationen i Jönköping, och fortsätter:
– Lärare är kända för att bita ihop. Man gör det man måste för att det ska fungera och anpassar sig. Det tragiska är att det är barnen som kommer i kläm. Jag kan byta jobb och gå någon annanstans men de har inte det valet.
Utöver att protestera mot nedskärningar, syftar Lärarmarschen och Förskoleupproret till att synliggöra arbetsmiljöproblem i skola och förskola och stärka lärarkåren.
Enligt undersökningar har hälften av alla lärare någon gång funderat på att byta jobb.
Fotnot: I Göteborg hålls manifestationen 19 maj.
Följ Lärarnas Tidning på Facebook för senaste nyheterna – klicka här