Sparkravet slopat – kommunen kan behålla personal

Torsten Flemming på Gotland gläds åt regeringens beslut om att ta tillbaka kravet för likvärdighetsbidraget.
Den här artikeln publicerades ursprungligen på lararnastidning.se

På Gotland gläds skolchefen Torsten Flemming över att regeringen backar om sparförbudet inom likvärdighetsbidraget. Nu kan skolorna behålla ett tiotal resurspersoner.
– Vi slipper oroa oss, säger skolchefen Torsten Flemming.

På Gotland används likvärdighetsbidraget för 2019 på resurspersoner. Skolchefen Torsten Flemming förklarar att man analyserat bristerna på öns skolor, och kommit fram till att det finns tre områden där kommunen behöver prestera bättre.

– Nyanlända har en uppförsbacke, det tar tid innan de kommer in i skolsystemet. Där behöver vi bli bättre. Vi har elever med hög frånvaro som behöver komma tillbaka till skolan. Och vi har en andel elever med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar som vi inte klarar av att stötta så att de når målen, säger han.

Därför har Gotland anställt ett tiotal resurspersoner som ska bidra, bland annat special- och socialpedagoger.

– Nu kommer vi att kunna ha kvar de människorna i tjänst. Det känns jättebra, säger Torsten Flemming.

När kommunen tvingades betala tillbaka 4,9 miljoner av likvärdighetsbidraget för 2018, oroade sig skolchefen för att behöva avskeda resurspersonerna.

För 2019 har kommunen fått 15,9 miljoner kronor. En del av pengarna finns sparade, ifall skolförvaltningen återigen skulle bli återbetalningsskyldig.

Nu verkar det som att nolltoleransen för besparingar hävs.

– Det innebär att vi kan tänka fritt i användningen av likvärdighetsmedlena och att vi har en tydlig plan för vad vi ska använda pengarna till. Tilldelningen kommer vi att använda utan att behöva vara oroliga för att behöva betala tillbaka, säger han.

Skolverket har ännu inte fått besked från regeringen om exakt hur villkoren kommer att se ut från och med nu.

- Vi är beredda på att kostnadsvillkoret ska tas bort. Sedan får vi se om det blir någon annan typ av uppföljning från och med 2020 års utbetalningar. Men pengar som använts i år, alltså 2019, kommer att följas upp enligt nuvarande villkor. Den lagstiftning som vi haft under 2019 gäller även när vi följer upp 2019 års bidrag, säger enhetschef Andreas Spång vid Skolverket, till TT.

Torsten Flemming är nöjd med beslutet.

– Det är en klok utbildningsminister. Det tycker vi kommuner som har det knepigt med ekonomin. Det är många kommuner som har det. Det har inte gynnat likvärdigheten, säger Torsten Flemming.