Skolverket vill reglera betygsättningen

Den här artikeln publicerades ursprungligen på lararnastidning.se

Lärare gynnar lågpresterande elever och sätter relativa betyg. Därför vill Skolverket reformera betygssystemet och införa en gräns för hur stor avvikelsen får vara mellan elevers betyg och resultaten på nationella prov.

Hur rättvist är dagens betygssystem? Inte särskilt, konstaterar Skolverket i en ny rapport där man har analyserat relationen mellan elevers slutbetyg och deras resultat på de nationella proven.

Framförallt är det skillnaden mellan olika skolor som sticker ut. På skolor med många lågpresterande elever är lärarna betydligt mer generösa när de sätter slutbetyg, medan lärare på skolor med många högpresterande elever är mer restriktiva.

Anna Ekström, utbildningsminister. Foto: Regeringen.

Utbildningsminister Anna Ekström (S) säger till TT att hon noga ska överväga Skolverkets förslag att införa en gräns för hur mycket betygen får skilja sig från resultaten på nationella proven.

– Jag blir rejält oroad över Skolverkets siffror, eftersom man måste kunna lita på betygen. Samtidigt är det inte första gången vi ser den här typen av resultat och jag utesluter inte att fler åtgärder måste vidtas, säger hon.

Hon pekar på att det numera står i skollagen att resultaten från nationella prov ska ha särskild betydelse i betygssättningen. De nationella proven ska också digitaliseras och rättas av andra än den betygssättande läraren.

– Det är för tidigt att säga om dessa insatser får effekt, men jag blir samtidigt otålig när jag Skolverkets siffror, säger Anna Ekström till TT.