Sexbrott vanligaste anledningen till att lärare förlorar leg

Fyra av de sex fallen där lärare blev av med legitimationen under 2019 rör sexualbrott.
Den här artikeln publicerades ursprungligen på lararnastidning.se

Förra året återkallades sex lärarlegitimationer av Lärarnas ansvarsnämnd. I fyra av fallen har de gjort sig skyldiga till sexualbrott.

En barnskötare som misstänks för sexuella övergrepp på en förskola i Botkyrka har jobbat där sedan 2013. Nu visar det sig att han polisanmälts redan 2012 av Ekerö kommun. Det rapporterar DN.

Under 2019 återkallades en legitimation för en lärare som dömts för barnpornografibrott, och som jobbat på ett antal skolor i västra Sverige mellan 2010 och 2018.

Sexualbrott var också den vanligaste orsaken till att LAN (Lärarnas ansvarsnämnd) återkallade lärarlegitimationer under 2019. I fyra av de sex fall som resulterade i att lärare blev av med sina legitimationer förra året, hade de gjort sig skyldiga till sexbrott.

En lärare har själv begärt att LAN ska ta tillbaka legitimationen.

– Det kan bero på att man ligger illa till, och inte vill ha mer uppmärksamhet runt sig. Nu vet jag inte vad det där fallet rör, men det kan gälla att man står under åtal för sexualbrott mot elever och man förstår att det inte kommer att gå bra. Det har hänt ett par gånger och det har rört personer där det sett ut som att de ska bli dömda, säger Lars Dirke, ordförande för Lärarnas ansvarsnämnd.

Under året delades även fem varningar ut.

– Det ser ut ungefär som vanligt. Det är svårt att se trender, eftersom vi har ett fåtal fall. Vi har ungefär 65 anmälningar totalt under de år som nämnden hållit på. Det är inte mer än 10-15 per år, säger Lars Dirke.

Han kan inte uttala sig om mörkertalet.

– Man kan konstatera att det är väldigt få ärenden i förhållande till hur många legitimerade lärare det finns. Men jag kan inte dra några slutsatser om det är bra eller dåligt. Generellt sett är det ett gott betyg till lärarkåren, säger han.

Sedan starten har LAN fått in 65 anmälningar från Skolinspektionen, och har återkallat 16 legitimationer.

– Systemet blir mer och mer kalibrerat, Skolinspektionen har lärt sig hur nämnden resonerar. Det är solklara fall som kommer till nämnden. Det är inte jättemånga gränsfall. Det kan man se som något slags trend, att det blir säkrare och säkrare bedömningar, säger Lars Dirke.