Så tolkas nya förordningen – Lärarförbundet vill skapa lugn
Coronaviruset
Regeringens nya förordning beskriver vad som gäller för att huvudmannen ska kunna stänga en skola, på grund av corona-smitta.
– Vi vill skapa lugn. Lärare behåller sina tjänster, och har lång tid på sig att ta igen förlorad undervisningstid, säger Mathias Åström, Lärarförbundets förhandlingschef.
Medan skolorna runt om i Europa halar flaggan och stänger för att minska corona-spridningen, håller svenska skolor öppet. Samtidigt har regeringen författat en ny förordning, som gäller skolstängning i pandemitider – och Skolverket öppnar för att det kan bli sommarskola in i juli.
Men Mathias Åström, förhandlingschef på Lärarförbundet, vill lugna oroliga lärare och huvudmän.
– Förordningen säger att man kan ta igen förlorad undervisning fram till och med juni 2021. Det är ett lugnande besked till lärare och huvudmän – lägg upp en långsiktig plan. Ni har ytterligare ett år på er att hitta lösningar – med undantag för niondeklassare, säger Mathias Åström.
Om skolan stänger fortgår lärares anställning och lön.
– Det är förutsättningarna för arbetet som ändras. Det blir upp till samtal på respektive skola om vilket arbete som bör bedrivas. Vissa undervisningsmoment kanske kan bedrivas på distans, eller arbetsuppgifter utformas som eleverna jobbar med hemma. Blir det tid över för lärarna pekade ju också Skolverket på möjligheten att nyttja tiden till kompetensutveckling, säger Mathias Åström.
Lärarförbundets förhandlingschef Mathias Åström. Foto: Michael Jonsson
Utbildningsminister Anna Ekström (S) fick kritik, bland annat från Johanna Jaara Åstrand, Lärarförbundets ordförande, när hon betonade att det är huvudmannen som är ansvarig för beslutet om att hålla skolan öppen – eller stänga.
– Regeringen har nu förtydligat att beslut om stängning sker efter rådgivning med smittskyddsläkare. Och finns det stor spridning är det rimligen en viktig faktor för smittskyddsläkares rådgivning om det är relevant att stänga skolor. Beslut om stängning av skola ska huvudmannen stå för, och inte delegera till rektorer. Rektor ska inte stå där och få ta diskussionen och skuldbeläggas för att ha stängt eller inte har stängt, när grannskolan stänger, säger Mathias Åström.
Just nu har ett antal friskolor meddelat att de stänger de kommande veckorna.
– Det ska bli intressant att se hur Skolverket tänker följa upp detta och om vad som händer med skolor som drar iväg utan stöd i smittskyddsläkares bedömning, säger Mathias Åström.