Pressat schema får lärare att sjukskriva sig

Den här artikeln publicerades ursprungligen på lararnastidning.se

Veckorna efter sommarlovet ökar sjukskrivningarna överallt – men mest i skolan.
– Man får en tajt tjänst och kastar in handduken på en gång, säger Ann-Louise Stolt, huvudskyddsombud i Örebro.

Efter semestern ökar andelen nya, långa sjukskrivningar för de flesta yrkesgrupper. Men för lärare och skolledare ökar de allra mest.

Under vecka 33 är andelen nya långtidssjukskrivningar tre gånger högre än under någon annan  vecka under året. Majoriteten av lärarna, 60 procent, som sjukskriver sig mer än 90 dagar har någon form av psykisk diagnos. Det visar siffror från perioden 2014-2018, framtagna av AFA försäkring.

Anne-Louise Stolt, huvudskyddsombud, Lärarförbundet.

– Rent spontant tror jag att det beror på tjänstefördelningen och arbetstidsschemat, rektorn har gjort schemat så att läraren får en för tajt tjänst och man blir så stressad att man kastar in handduken på en gång. Eller så är arbetsgivaren inte färdig med tjänstefördelningen och scheman, man blir stressad för att det inte är färdigt och blir sjuk av det, säger Ann-Louise Stolt, huvudskyddsombud för gymnasieskolan vid Lärarförbundet i Örebro.

Det kan till exempel handla om att det saknas raster i schemat, att lärarna inte får tillräcklig tid för att förflytta sig mellan lektionssalar, inte har tid för raster och pauser eller för att hämta nytt material.

– Jag hanterar en del sådana ärenden, men det är alldeles för vanligt att lärare knyter näven i fickan, säger Ann-Louise Stolt.

Hon får medhåll av Hans Flygare, arbetsmiljöexpert på Lärarförbundet.

– Lärare är oerhört lojala med sina kollegor, med eleverna och de tycker om sitt jobb. Jag tror att det är alldeles för vanligt att de kämpar på, säger han.

Problemet är en obalans mellan krav och resurser.

– Det går inte att skicka iväg folk på samtalsstöd och sen skicka tillbaka dem till samma arbetsplatsmiljö. Vi har lärarbrist, och vi behöver varje lärare.