Många avhoppade lärare arbetar med enkla jobb
Lärarbrist 16 000 utbildade lärare arbetar utanför skolan med yrken som bara kräver gymnasieutbildning. Det visar en ny rapport från Lärarförbundet.
38 000 lärarutbildade arbetar i andra yrken, vilket är runt 15 procent av den totala lärarkåren. I en ny rapport från Lärarförbundet avslöjas vad dessa gör i stället.
– Han sa att det inte fanns några lärare undanstoppade i något förråd. Men han behöver inte leta i något förråd, lärarna finns här.
Hur länge kan man ha varit frånvarande från yrket och ändå gå in och göra ett bra jobb?
– Läraryrket är i ständig utveckling, man behöver hela tiden anpassa och utveckla sin egen kompetens. Det är en del av tjusningen. Men de senaste åren har det hänt väldigt mycket när det gäller styrdokument och läroplansutveckling. Det kräver givetvis att de som har lämnat yrket innan dessa förändringar får tid och möjlighet att sätta sig in i detta.
Att 16 000 behöriga lärare väljer att arbeta i yrken som bara kräver gymnasieutbildning, vad säger det om situationen för skolan som arbetsplats?
– Att de bristande förutsättningarna i läraryrket leder till ett enormt resursslöseri, både för de individer som har investerat i fyra fem års högskoleutbildning och för de elever som inte får mötas av utbildade lärare. Det finns en samhällsekonomisk vinning i att vi får de förutsättningar vi behöver för att vara de lärare vi vill vara.
Lärare i fritidshem, yrkeslärare och lärare i estetiska ämnen är de som i störst utsträckning arbetar utanför skolan. Bland yrkeslärarna är det 40 procent. Många är vårdbiträden, skötare och handläggare.
Högst andel lärare som arbetar utanför skolan finns i Norrbottens och Stockholms län, med 20 procent (se kartan nedan). Högst andel bland kommunerna har Solna, med hela 40 procent.