Lärarförbundet sågar nytt las-förslag

Den här artikeln publicerades ursprungligen på lararnastidning.se

Allt tyder på att det blir ett nej från Lärarförbundet i de pågående las-förhandlingarna.
– Går förslagen igenom har vi inte mycket till anställningstrygghet kvar, säger Lärarförbundets förhandlingschef Mathias Åström.

Under torsdagen stod det klart att lärarfacket Lärarnas Riksförbund inte kommer att rösta ja till de föreslagna förändringarna i lagen om anställningsskydd (las). Det skriver Aftonbladet.

Tidigare har sex LO-förbund bestämt sig för samma sak.

Vad det handlar om är att Svenskt Näringsliv, som deltar i förhandlingarna tillsammans med PTK och LO, vill stryka den regel som säger att det ska finnas skälig grund för uppsägningar.

– De vill ersätta det med att uppsägningar ska ske enligt ”god sed”, samma begrepp som fanns på 1960-talet innan las kom. Vi kan inte säga ja till ett förhandlingsarbete som vill stryka begreppet ”på saklig grund”, eftersom förhandlingarna syftar till att det ska bli lag, säger han.

Bakgrunden till förhandlingarna är att en av punkterna i januariöverenskommelsen är just en förändring av arbetsrätten, och samtidigt pågår en statlig utredning.

– Vi vill inte medverka till att arbetsgivaren själv ska avgöra vem som får gå, säger Mathias Åström.

Allt tyder nu på att det blir ett nej från Lärarförbundet i de pågående las-förhandlingarna, men en exakt tidpunkt för Lärarförbundets beslut är svår att fastställa i dagsläget.

– Jag tror att det kommer röra sig fram och tillbaka i diskussionerna ett tag framöver. Men Lärarförbundet kommer att vara tydligt i alla sammanhang om vad vi tycker och varför, säger Mathias Åström.

Varför bestämmer ni er inte nu, som Lärarnas Riksförbund?

– Vi befinner oss fortfarande i samtal med PTK, säger Mathias Åström. 

Lärarnas tidning har tidigare skrivit om förhandlingarna med SKR (Sveriges kommuner och regioner), där parterna kommit överens om nya regler för turordning och omställning som enligt Mathias Åström stärker medlemmarnas möjlighet till vidareutbildning.