Kommunens satsning: Kläder åt förskolepersonalen

I Falkenberg får förskolepersonal arbetskläder. FOTO: TT
Den här artikeln publicerades ursprungligen på lararnastidning.se

Arbetskläder åt alla!
Ja, i alla fall till alla som jobbar inom förskolan i Falkenberg.

En stor besparingsvåg sveper just nu in över hela Skolsverige – och förskolan är kanske allra mest drabbad.

Arbetskläder är en post som i spartider ligger pyrt till och i Östersund och Karlskrona finns färska exempel från hösten där kommunerna bestämt att deras förskolepersonal får vänta på arbetskläder.

Men för de som jobbar inom förskolan i Falkenberg kommer nu ett något oväntat glädjebesked. Under torsdagen beslutade barn- och utbildningsnämnden att förskolepersonal i kommunen kommer få arbetskläder av sin huvudman.

– Dels vill vi vara en attraktiv arbetsgivare och så vill vi stimulera till mer utomhusvistelse. Samtidigt är det en jämställdhetsfråga också, säger Gabriela Hulander (S) som är vice ordförande i nämnden, till P4 Halland.

Politikerna fattade beslutet utifrån ett medborgarförslag till kommunen. Dessutom hade det inkommit över 300 namnunderskrifter från lärare i kommunen som facken Kommunal och Lärarförbundet i Falkenberg samlat ihop.

– Vi är oerhört glada, det är en fråga som Kommunal och Lärarförbundet drivit tillsammans, säger Fredric Hillertz, som är ordförande för Lärarförbundet i Falkenberg till Sveriges Radio.

Framförallt gäller beslutet utomhuskläder och inom en tidsperiod på tre år.

LÄS MER: Experten svarar – så kan du själv göra för att driva frågan i din kommun