Här är listan över böckerna förskolor kan få till skänks

Den här artikeln publicerades ursprungligen på lararnastidning.se

Nu är det klart vilka böcker som förskollärare kan få beställa gratis nästa år. På Kulturrådets lista finns 120 titlar att välja bland.

Bild: Niklas Arevik

Hur ska böckerna användas?

– Det är upp till förskolorna. I Skolverkets Läslyft finns bra material om hur man kan arbeta och det kommer vi att synliggöra, säger Lotta Brilioth Biörnstad och konstaterar att satsningen på böcker kommer lägligt med tanke på att högläsning kommer att finnas med i förskolans nya läroplan som börjar gälla nästa sommar.

– Alla förskolor ska ha böcker – det är grunden. Så att barnen kan använda dem och så att personalen kan läsa högt för barnen.

Zoi Kiriaki Nilsson är förskollärare och arbetar som språkstrateg i Ängelholm. Hon kommenterar Kulturrådets lista så här:

– Jag ser en stor variation i böcker för olika åldrar och i innehåll. Jag tycker dessutom att det är bra att det finns böcker på många olika språk, så att man får in det här med flerspråkighet genom att till exempel läsa samma bok på olika språk.

Överlag är hon positiv till regeringens engångssatsning eftersom hon tror att den kommer leda till större tillgång till böcker i förskolan och kan bli ett sätt att ”kicka igång” nya samarbeten kring läsning, med hemmen och med biblioteken.

Nu gäller det att tänka till, anser hon.

– Hur ska vi arbeta med bokpaketen vi får? Har vi låga hyllor där barnen kan hämta böcker? Om det ska vara ett aktivt samarbete mellan förskola och hem – hur gör vi för att få till det? Ska det finnas möjlighet för föräldrar att låna hem böcker? Hur planerar vi för det?