Föreslår Facebook-förbud för lärare – kan strida mot grundlagen
Sociala medier Från hela Sverige samlas vittnesmål om bristande arbetsmiljö i digitala diskussionsgrupper. Men i Ronneby vill kommunen inskränka när och hur lärare använder sociala medier. Det strider mot yttrandefriheten, menar experten Nils Funcke.
I Ronneby-förslaget till ny it-policy, som Lärarnas tidning tagit del av, finns en skrivelse om att sociala medier ska förbjudas på arbetstid. Dessutom ska anställda uttala sig i positiva ordalag om arbetsgivaren, om de är ute i forum på fritiden, något som även SVT Blekinge rapporterat.
Men det bryter mot yttrandefriheten, menar Nils Funcke, journalist och expert på området.
– Huvudregeln är att man inte behöver vara rädd för straffsrättsliga åtgärder eller repressalier från arbetsgivaren. Arbetsgivaren får inte vidta åtgärder som är direkt kopplade till kritiken. Däremot finns det mer subtila sätt att frysa ut en enskild. Att det blir stopp i löneutvecklingen, till exempel, säger Nils Funcke.
”Sociala medier ska inte användas privat under arbetstid. Vid privatanvändning av sociala medier utanför arbetstid gäller yttrandefrihet och meddelarfrihet och det är tillåtet att skriva om kommunens verksamhet. Dock ska anställda tänka på att det görs på sådant sätt att Ronneby Kommuns, anseende och goda rykte bibehålls (lojalitetsplikten)”, står det i nyframtagna it-policyn.
Samtidigt pågår en bantningsvåg i kommunerna. Växande barnkullar och lägre skatteinkomster tvingar kommunerna att hyvla ner resurser och öka barngrupper. Det för med sig digitala uppror, inom flera olika välfärdssektorer.
Förskoleupproret, med knappt 33 000 medlemmar, och Lärarupproret med 14 200 medlemmar är två Facebookgrupper som behandlar bristande balans mellan krav och resurser i förskola och skola. Där diskuteras arbetsgivare och arbetsmiljö flitigt, med olika grad av frispråkighet.
Sonja Stranne
Hon påpekar också att sociala medier, som diskussionsgrupper och appar, ofta är ett arbetsverktyg, och att lärarna endast har sina privata telefoner om de behöver ringa. Till exempel om något händer en elev.
– Beslutet borde inte ligga på kommunnivå, det här borde höra till de regler som sätts på arbetsplatsen. Det kanske är så att man inte överhuvudtaget ska visa telefonen i en barngrupp. Och då får man bestämma det på förskolan. I en skolsal kanske man plockar fram telefonen och gör en Ment-undersökning (digital omröstning via mobil), där alla får tycka och tänka. Det är en del av arbetsdagen, säger Sonja Stranne.
– Det är svårt att råda om vad en enskild ska göra eller inte. Men jag brukar säga, titta dig i spegeln och fundera på om du kommer att fortsätta tycka om personen du ser, om du inte säger något, säger Nils Funcke.
Lärarnas tidning söker representanter för Ronneby kommun.