Eleverna behöver fler och mer närvarande vuxna i skolan

Den här artikeln publicerades ursprungligen på lararnastidning.se

Lärare vill ha tydligare ramar för att kunna ingripa mot stöket. Men vad behöver egentligen de som lärarna är där för – eleverna – för att trivas i skolan? Det har forskaren Ylva Odenbring hittat svaret på.

I förra veckan tillsatte regeringen en ny utredning om trygghet och studiero i skolan. Några åtgärder som kan bli aktuella är ett allmänt mobilförbud i klassrummen och att det ska bli enklare att omplacera stökiga elever.

Men stöket är även ett arbetsmiljöproblem för eleverna. Hur upplever de sin skolvardag? Och hur tycker de att skolan borde agera?

Ylva Odenbring, docent i pedagogik vid Göteborgs universitet, är just nu i slutfasen av ett treårigt forskningsprojekt om våld och trakasserier i elevers skolvardag.

Leo Gerdén.

Eleverna vill också ha fler och tydligare ingripanden från vuxna, samtidigt som lärare ofta tvekar med rädsla för att bli anmälda. Hur ska man komma till rätta med detta?

 – Det är också en situation som många va våra medlemmar vittnar om. Att vissa lärare är för slapphänta gentemot de som inte sköter sig i klassrummet. Därför är det bra att regeringen nu vill utreda frågan om att omplacera elever. Men jag skulle också vilja påstå att mångt och mycket av den här rädslan från lärare är ganska onödig. Barn- och elevombudet får in många anmälningar men det är en väldigt liten andel som leder till skadestånd. Vanligt ingripande, som att föra ut en elev som stör, eller att ingripa fysiskt enligt gott omdöme och säga till elever i första hand, det finns det redan ett lagutrymme för att göra.