Coronaviruset: Så hanterar skolorna risken för smitta

Coronaviruset Coronaviruset sprids i länder som Italien och Iran dit många svenskar reser. Inte minst i sportlovstider. Men för skolelever och lärare finns inga officiella restriktioner.
På Academedia-skolorna med 60 000 förskolebarn i sin verksamhet tas det inga risker. Där är elever och lärare som varit i Kina inte välkomna tillbaka på två veckor.
– Personal får jobba hemifrån med lön och för varje elev görs en individuell plan så att de får undervisningen på distans, säger Kristianstad-förskolan Pysslingens rektor Petra Nilsson till Kristanstadsbladet.
Enligt Folkhälsomyndigheten finns dock ingen anledning att friska personer som rest i områden där coronaviruset sprids ska stanna hemma varken från jobb eller skola.
– Vårt allmänna råd och bedömning av läget är att man inte är farlig för sin omgivning förrän man börjar få symptom. Men det är viktigt att tänka på att de symptomen kan vara ganska lindriga och att man ska vara väldigt generös med att kontakta sjukvården, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten till TT.
Symptomen är hosta, andningssvårigheter eller feber. Drabbas man av det efter att ha vistats i riskområden utomlands ska man kontakta 1177.
”Behöver inte stänga skolan”
Skolverket har inga egna rekommendationer för skolor.
– Vi har inga andra planer än att följa Folkhälsomyndighetens råd, säger Per Andersson på Skolverkets presstjänst till Lärarnas tidning.
Är det många oroliga lärare och rektorer som hör av sig?
– Nej, vi har haft väldigt få samtal.
Så vad skulle hända om en elev på en skola skulle vara konstaterat smittad?
– Det hanteras på samma sätt som en smitta någon annanstans. Man får vara noga med att smittspåra i den grupp man arbetar i på skolan, säger Anders Tegnell.
TT: Skulle skolor kunna stängas?
– Ja men inte av det skälet. Vid smittspårning behöver man inte stänga skolan utan då vill man hålla kvar folk i samma miljö som tidigare, för att inte skapa ännu fler kontaktmöjligheter.
Information till skolledare
Den som blir uppmanad av arbetsgivaren att stanna hemma har rätt till olika typer av ersättning.
– Om det är på arbetsgivarens initiativ att du inte kan komma till arbetet utgår ändå lön Är det så att det är en person som är konstaterat sjuk utgår sjuklön. Är det så att man är smittad men ändå arbetsförmögen kan man få ersättning från Försäkringskassan, så kallad smittbärarpenning, säger Mia Fransson på Almega.
Om det finns en oro för coronaviruset bland elever uppmuntrar Skolverket rektorer att tillsammans med personal diskutera hur man kan lösa situationen vad gäller utbildningen.
”Vid oro och frågor kan skolan hänvisa elever och vårdnadshavare till elevhälsans medicinska insats, alltså Skolhälsovården. Den har ansvar för smittskydd och hygien i skolan och följer råden från smittskyddsläkarorganisationen”, skriver Folkhälsomyndigheten i sin information till skolledare.