”Bra lärare är ofta duktiga storytellers”

Den här artikeln publicerades ursprungligen på lararnastidning.se

Det fanns planer på att bli lärare. Men den tidigare gymnastik- och ämneslärarvikarien Mikael Bergstrand vände blad och blev författare i stället.

Foto: Martin Magntorn

– Jag tror att det finns många dolda författare bland lärarna. En bra lärare är ofta en duktig storyteller som kan berätta spännande och intressant, säger Mikael Bergstrand, som i september kommer ut med sin nya roman ”Ingemar Modigs uppvaknande”.

Den 59-årige skåningen fick sitt stora genombrott med den Indientrilogi som inleddes med ”Delhis vackraste händer”. Boken, som sålt i över 700 000 exemplar i en lång rad länder, blev också en hyllad tv-serie med Björn Kjellman i huvudrollen.

Den byggde till stora delar på Mikael Bergstrands egna erfarenheter av Indien och också den nya romanen baseras på personliga upplevelser.

Jag fuskade och blev avslöjad. Det var pinsamt men följderna blev inte lika allvarliga som i boken …

Huvudpersonen Ingemar Modig lider svårt av tvångssyndrom. Något som Mikael Bergstrand själv har upplevt.

– Det är ett känsligt ämne. Jag har inte pratat om det så mycket förut men nu har jag har lärt mig att hantera det.

En ”feelbad feelgood” roman vill han själv karakterisera den nya boken som.

– Den som läser ska känna någon typ av hopp men det finns också drag av svärta.

För sex år sedan var Mikael Bergstrand inlagd på psykiatrisk klinik för sina tvångstankar och önskade enligt romanens efterord ”bokstavligt talat livet av mig”.

– Nu har jag fått distans, medicin och mår bra. Men i pressade lägen kan det fortfarande göra sig påmint.

I boken korsas Ingemar Modigs tvångstankade väg bland annat av 11-åriga Dalia som kommit till orten som flykting från krigets Syrien och Ludvig Nilsson, en reporter på lokaltidningen vars karriär redan passerat bäst-före-datum men som febrilt jagar ett riktigt ”scoop”.

– En del av karaktärerna påminner kanske om folk jag mött. Men jag har ju möjlighet att ta ut svängarna och placera dem i en fiktiv historia.

Men raderna om Ingemar Modigs fusklapp på historieprovet i femte klass när han ”tappade kontrollen över sitt liv på grund av lättja och fusk” har delvis en verklighetsbakgrund från Mikael Bergstrands egen skoltid.

– Jag fuskade och blev avslöjad. Det var pinsamt men följderna blev inte lika allvarliga som i boken…

Mikael Bergstrand vill också framhålla lärarnas betydelse. Själv kan ha räkna upp ett antal som betytt mycket för hans utveckling, som både ställt krav och framförallt uppmuntrat.

– Det är tuffare idag jämfört med när jag var i den miljön. Det finns så många andra problem som de måste ta tag i . Men jag kan nog inte tänka mig ett viktigare jobb än det lärarna har.