Alingsås skär ner på förskolan – ökar barngrupperna
Budget 2020 Ökade sparkrav – och fler barn i grupperna på förskolan. Förskolläraren Maja Nadolski och hennes tre kollegor har fått nog av Alingsås kommun. Nu driver de ett eget uppror.
Alingsås kommun ska spara 6 miljoner kronor på förskola, fritidshem och skola. Samtidigt ska barngrupperna för de allra minsta öka från 16 barn till 17, med två förskollärare och en barnskötare på varje avdelning – på de förskolor som lyckas rekrytera.
På Maja Nadolskis förskola innebär det tre nya barn totalt – men inga fler barnskötare eller förskollärare.
– Vi har varit underbemannade hela terminen. Det är fem avdelningar på min förskola och det har inte gått att lösa, vi har fått hjälpas åt. Jag har varit ensam förskollärare sedan i mars, tjänsten har varit ute tre gånger, men vi har inte lyckats rekrytera, säger Maja Nadolski.
Hon arbetar tillsammans med två barnskötare. Av de sex planeringstimmar hon har för att utveckla och driva den pedagogiska verksamheten och dokumentera, får hon max tre, säger hon.
Blir det så stor skillnad att gå från 16 till 17 barn?
– Just nu känner vi att vi inte klarar av att ha 16 barn. Lokalerna är för små. Det är ljudnivån. Det är svårt att organisera hur vi ska ta hand om alla, när alla är på plats. Det saknas sittplatser. Vi är inte tre personal under hela dagen heller. I dag hinner vi inte se alla, så ett till barn gör jättemycket, det är stor skillnad. Också när det är små barn. De har väldigt stora behov, säger Maja Nadolski.
Lotta Bank, ordförande och huvudskyddsombud i Lärarförbundet Alingsås, berättar att barngrupperna kan vara ännu större.
– Det ser väldigt olika ut på förskolorna. Vissa förskolor i Alingsås har över 20 barn medan andra har 17. Bemanningen ska vara två förskollärare och en barnskötare, men ser ibland annorlunda ut. Det finns problem med att få tag på utbildade förskollärare, säger hon.
Därför har kommunen beslutat dela upp barngrupperna under delar av dagen, men med samma lokaler och samma personalstyrka. Lärarförbundet i Alingsås har bland annat kritiserat att genomförandet skedde utan samverkan.
Varför gör ni förändringar när läget är så ansträngt redan?
Kent Perciwall
– Sjutton barn i gruppen är inte det optimala. Målet är att det ska bli en bättre miljö för våra förskollärare och barnskötare och att de ska få mer tid med barnen, det är vad vi hoppas på. Det här är en förändring, och all förändring är ganska besvärlig i början. Det är något som rektorerna får arbeta med att implementera på varje förskola, säger Kent Perciwall (Kd), ordförande i utbildningsnämnden i Alingsås.
Maja Nadolski är sjukskriven på halvtid, hon har utmattningssyndrom.
I oktober startade hon Facebookgruppen Förskoleupproret Alingsås.
– Jag undrade hur det ser ut på andra ställen i kommunen. Det kommer beslut som vi bara ska rätta oss i. Mina kollegor, alla klagar, och det är verkligen illa, säger hon.
Nu har gruppen 188 medlemmar och fyra administratörer.
Kravlistan innehåller mindre barngrupper, att barngruppens storlek anpassas efter lokalerna, rätt till planeringstid. Men också gratis pedagogisk måltid, vilket förskollärare och barnskötare idag betalar själva.
Kent Perciwall lovar att undersöka kravet på gratis måltid, eftersom personalen äter den tillsammans med barnen. I övrigt har han inga löften att ge upproret.
– Jag förstår dem. Det vore underbart om vi kunde ge dem allt det. Vi är inte där än, med tanke på den budget vi har att jobba med. Vi har det tufft, och frågan är om hur det blir i framtiden. Men det är inte så att vi kommer att friställa personal, om det är det du tänker på, säger han.
Nu hoppas Maja Nadolski få gehör för upproret.
– Jag hoppas att vi kan påverka politiker i Alingsås och nationellt. Vi har påverkat lärare och lärare i fritidshem i kommunen. Det känns jättekul att arbetet blir gemensamt, säger hon.