De offentliga personerna Gunilla Hansen Bering, Claes Elfsberg och Tara Moshizi berättar om vilken betydelse deras röst har för dem.
4 praktiska röstövningar för lärare
Retorik Lärare använder rösten hela dagarna och många lider också av slitaget det innebär. Med dessa fyra övningar kan du få en starkare röst som hjälper dig i undervisningen, och samtidigt förebygga skador på stämbanden.
- Sjung en sång om dagen. Men den ska helst vara mjuk så att vi inte behöver ta i för mycket. Sång har en avslappnande effekt som gör oss lugnare. Dessutom är det ett enkelt sätt att använda hela sitt tonregister. En annan fördel är att sången ofta leder till ett andningsmönster som minskar stress, med lite kortare inandning följt av en längre utandning.
- Ljuda genom ett sugrör i ett glas vatten. Fungerar som skonsam träning för stämbanden och blir som massage för struphuvudet. Håll ner sugröret ungefär en centimeter under vattenytan och ljuda på ”o” i ett behagligt tonläge genom sugröret. Upprepa tio gånger. Görs med fördel om rösten känns sliten och ansträngd.
- Djupandningsövning som motverkar stress och nervositet. Ta ett djupt andetag genom näsan och föreställ dig lungorna som en ballong, där all luft ska släppas ut i långsam takt, samtidigt som du ljudar på ”sch”. Vänta några sekunder innan du andas in på nytt. Upprepa tio gånger.
- Kartlägg tal- och andningsmönster när du undervisar. Det kan skapa insikter som leder till positiva förändringar för din röst. Prova dig fram, känns det bra kan du fortsätta. Till exempel kan du testa om luften räcker lång eller kort tid? Andas du snabbt eller långsamt? Pratar du snabbt eller långsamt, starkt eller svagt, med ljust eller mörkt röstläge?
Källa: Helene Ek Bane, sångpedagog och musiklärare.
3 kändisar: Så använder vi rösten
Gunilla Hansen Bering, programledare för Ekot på Sveriges Radio. Har även jobbat som lärare, från förskolan till gymnasiet.
– I början av karriären tyckte jag inte om min röst, men det handlade nog mest om att jag var ovan vid att höra mig själv. Jag har haft turen att rösten alltid har fungerat bra och tycker den är väldigt viktig eftersom den är en så stor del av personligheten. På fritiden sjunger jag i kör och jag gör lite sångövningar för att värma upp före sändning.
Claes Elfsberg, mångårig medarbetare på SVT, pensionerades 2015. Mest känd som nyhetsuppläsare i Rapport.
– Den har varit ett viktigt arbetsredskap för mig under många år och fungerat väldigt bra. Jag har jobbat en hel del med min röst genom åren, dels med träning hos logoped och talpedagog via min arbetsgivare, dels har jag fått många värdefulla tips från min dotter som var utbildad sångpedagog.
Tara Moshizi, medarbetare på SVT, bland annat som programledare för Kulturnyheterna och Helgstudion.
– Rösten är ett av mina viktigaste arbetsredskap och jag har jobbat mycket med den, speciellt när jag var ny på radion. Jag gick hos en röstcoach för att hitta ett tonläge och tilltal som bättre speglar min personlighet. Vid några tillfällen har jag tappat rösten och det är en mardröm. Jag brukar värma upp rösten inför sändningar med en sång och en kopp te.