Polens lärare i löneligans botten

Reportage Lärarna i Polen har tröttnat på att ligga i botten av löneligan och få sina arbetsdagar splittrade av pappersarbete. Nu fortsätter de sina protester mot arbetsgivare och regeringen.
Efter tio år som gymnasielärare tjänar Paulina Florczak omkring 3 700 złoty i månaden före skatt. Det motsvarar cirka 9 000 svenska kronor.
– Jag borde ha minst det dubbla, säger hon.
En ny rapport från Europeiska kommissionen visar att Polen ligger i botten när lärarnas löner i medlemsstaterna jämförs. Bara kollegerna i Rumänien, Bulgarien och Slovakien har det sämre ställt. De polska lärarna är också lågt betalda i jämförelse med många andra yrkesgrupper i Polen.
Tyvärr är den politiska konflikten så stark att den påverkar allt.
Paulina Florczak undervisar i logistik och distribution på det tekniska gymnasiet Zespół Szkół Nr 1 i utkanten av Kraków, Polens näst största stad. I våras deltog de flesta av skolans cirka hundra lärare i den landsomfattande strejk som under tre veckor satte strålkastarljuset på de underbetalda lärarna och skolornas pressade ekonomi.
– Många kolleger funderar på att sluta och börja jobba med något annat i stället. Vi har alla en lång utbildning bakom oss och måste få betalt för det, säger Paulina Florczak, som utöver sin grundlön på 3 250 złoty har några procents påslag, dels för antalet anställningsår, dels för att hon har specialkunskaper i sina ämnen.
Adam Gliksman, vice ordförande i Solidaritets regionala avdelning, ser hur den nationella politiken delar Polen.
Foto: Magnus Hartman
– Tyvärr är den politiska konflikten så stark att den påverkar allt. Den skapar klyftor mellan vänner och inom familjer, säger Adam Gliksman, vice ordförande i Solidarność Małopolska, den region i södra Polen där Kraków ligger.
Uppdelningen färgade även allmänhetens inställning till strejken i våras och lärarnas fortsatta protester.
– Antingen är man för eller emot protesterna. Föräldrar som är emot regeringen stödjer lärarna och tvärtom. Många har riktat kritik mot skolsystemet och gillar inte att lärarna har så långa sommarlov, säger Adam Gliksman.
I Zespół Szkół Nr 1 har Ryszard Kepa just avslutat en lektion i elektronik. Han har arbetat hela sitt yrkesliv i skolan, som i sitt namn också har en hänvisning till de polska skolornas skyddshelgon Rafał Kalinowski — en påminnelse om katolska kyrkans närvaro i vardagslivet i Polen.
Ryszard Kepa har passerat pensionsåldern, men fortsätter jobba. Dels för att skolan behöver hans hjälp, dels för att pensionen efter ett lärarliv är låg.
– Jag tänker arbeta på så länge jag känner att jag orkar, säger han.
Ekonomin är ett av skälen, men inte det enda.
– Jag vill hålla mig aktiv och känner mig yngre när jag har kontakt med eleverna, säger Ryszard Kepa.