Linda jobbar svenskt i Norge

Den här artikeln publicerades ursprungligen på lararnastidning.se

Lönen och friheten får Linda Kristiansson att åka över gränsen varje dag – till jobbet som styrer, förskolechef, i Academedias norska dotterbolag.

Flexibel lunch. En kokerska är på plats tre dagar i veckan. En dag är det fisk, en annan soppa eller salladsbuffé, en tredje något annat. Annars mackor. Foto: Joakim S. Enger

När Academedia köpte Espira 2014 hade kedjan 75 förskolor. I dag är de 101. På hemsidan står det:

”Er du entreprenør og skal etablere en barnehage? Eller eier og driver du en barnehage som du ønsker å selge?”

Linda Kristiansson har inga synpunkter på att koncernen växer genom att köpa upp allt fler förskolor och skolor.

— Det är klart att de vill tjäna pengar och gå med vinst, det är ju som vilket företag som helst. Jag vill så klart ha allt det bästa i verksamheten, men om den är bra så herregud, vad är problemet?

Men hon skulle gärna ha mer samarbete med svenska sidan. Båda länderna kan lära av varandra och när det gäller förskollärarutbildningen är det fördel Sverige. Det beror på att studenterna i Norge läser norska språket i utbildningen. Det är utrymme som kan läggas på pedagogik och andra ämnen i den svenska utbildningen vilket bidrar till att Sverige ligger långt före på flera områden.

— Det genustänk som genomsyrar allt i Sverige finns inte här. Samma sak med medvetenheten om kränkningar. När jag kom till Norge höll man fortfarande på med time outer för tvååringar. Det är först nu man fått in sådana här frågor i läroplanen och börjar jobba med det lite mer fokuserat, säger Linda Kristiansson.

Trots att lönerna i svenska skolor och förskolor har ökat de senaste åren tjänar hon fortfarande mellan tre och fyra tusenlappar mer i månaden än medianförskolechefen i Sverige.

Eftersom levnadskostnaderna är högre ­ i Norge bygger hennes guldläge på att hon tjänar pengarna här och bor kvar i Sverige.

Hon är inte ensam.

— I Årjäng jobbar nästan halva befolkningen i Norge, oavsett yrke. Jag vet nog tio förskollärare som åker, eller har åkt, över gränsen som jag.