
Foto: Samuel Unéus
Porträtt
Maria Refors Legge är expert på skoljuridik – men önskar att lagboken tog mindre plats i klassrummet. Vi har träffat en forskare som drivs av lärarperspektiv.
– Jag tillhörde gruppen duktiga flickor på högstadiet. Jag är så glad att betyg inte var aktuellt från årskurs sex på min tid, då hade jag bränt ut mig. Jag kunde inte acceptera något annat än att få högsta betyg.
Det är inte svårt att tro henne. Juristen Maria Refors Legge talar snabbt, tydligt och engagerat. Ofta med ett åtföljande skratt.
– Jag var jätteviljestark som liten, fortsätter hon. När matlagningen skulle flyttas från vår skola ordnade jag en namninsamling och skickade till rektorn. Det slutade med att vårt kök byggdes om i stället och jag fick klippa bandet på återinvigningen.
Vad gör det med en arbetsplats om man ständigt känner att man inte räcker till?
– Jag var spontan och orädd och hade en övertro på att saker kunde förändras. Och det har jag nog fortfarande.
När det var dags för julbesök i kyrkan i årskurs tre fick läraren veta att Marias ateistiska livsåskådning förhindrade henne att närvara i kyrkan.
– En kompis var Jehovas vittne och behövde inte, så jag visste hur det fungerade. ”Äh, nu tar du på dig skorna och följer med”, sa min lärare. Den gången gav jag mig faktiskt. Det var inte så att jag blev oåterkalleligt kränkt, men minnet kommer tillbaka ibland i min roll som jurist. Det handlar ju om religionsfrihet.
Namn: Maria Refors Legge.
Ålder: 31.
Familj: Maken Nils (som är lärare), tvååriga sonen Reine och katten Curry.
Aktuell: Arbetar med en bok om juridik för lärare och lärarstudenter som kommer att publiceras 2021.
Läser: ”Introduction to Critical Legal Theory av Ian Ward”.
Tittar på: Tv-serierna ”Warrior” och ”The Mandalorian”.
Marias föräldrar kom inte från en akademisk bakgrund. Mamma arbetade som kallskänka och pappa som bilmekaniker innan de båda studerade vidare i vuxen ålder.
– Vi hade det lite knapert ett tag eftersom de inte ville ta studielån. ”Schabbla inte bort skolan, då måste ni ta igen det senare”, sa mamma. De var tydliga med att vi barn hade alla möjligheter att gå på universitet om vi ville.
Drömmen var att bli journalist. Eller författare, som Astrid Lindgren.
– Stackars min svensklärare på högstadiet, suckar Maria Refors Legge. Jag hade väntat så länge på den där fria skrivuppgiften. När de andra lämnade in fyra sidor dumpade jag en fantasybok på 200 sidor på hans skrivbord. ”Sagan om Badronien”, som i princip var en kopia av David Eddings ”Sagan om Belgarion”, om en pojke som växer upp och inser att han är utvald av ödet …
Men när det väl blev dags för universitetet drabbades Maria Refors Legge av ”något slags verklighetsinsikt”. Hon granskade utbildningskatalogerna och bestämde sig. Hon kunde ju alltid göra som Jan Guillou. Studera juridik och sedan använda pennan som vapen i kampen för en bättre värld.
Foto: Samuel Unéus
Efter juristexamen sökte Maria Refors Legge till forskarutbildningen och kom in.
Hon erbjöds ett redan initierat projekt på temat kränkningar i skolan, som behövde doktorander.
– Så här i efterhand inser jag vilken tur jag hade. Skoljuridik är ett ämne där det händer saker hela tiden. Det är intressant både för elever, lärare, huvudmän och för akademin. Och det kan göra skillnad!
I dag är hon en del av forskarmiljön vid Barnrättscentrum vid Stockholms universitet. Lärarens läsare känner henne från många expertkommentarer i ämnen som slöjförbud, klädkoder och våld mot barn och lärare i skolan.
– Det naturliga för en jurist som mig vore att ha ett barnperspektiv på forskningen. Och hade jag forskat om mobbning och kränkningar ur det perspektivet hade det antagligen mynnat ut i kritik mot skolan. Med all rätt – för det sker misstag dagligen. Men jag drivs snarare av ett skol- och lärarperspektiv.
Maria Refors Legge framstår som en ovanligt rak och frispråkig forskare när hon pratar om heta frågor i den svenska skoldebatten.
– Jag hör i samtal med lärare och rektorer att de inte har verktygen för att kunna leva upp till skollagens krav. Vad gör det med en arbetsplats när man ständigt känner att man inte räcker till? Ta frågan om kränkningar i skolan. Går det verkligen att införa en nollvision med juridiska medel – och vad får det för effekt på skolan att vi försöker?
1. Du har rätt till nödvärn om du skulle bli utsatt för våld på jobbet, även om personen som utövar våldet är ett barn. Du får dock aldrig använda mer våld än vad som krävs.
2. Du sätter betyg och rektorn får som huvudregel inte ändra betyget – utom då det innehåller uppenbara skriv- eller räknefel. Att en vårdnadshavare tycker att deras barn förtjänar ett högre betyg är inte grund för ändring.
3. Myndigheter har serviceskyldighet, vilket innebär att de ska hjälpa dig som enskild – är du osäker på lagens utformning eller innebörd kan du fråga ansvarig myndighet, till exempel Skolverket och Skolinspektionen.
– Vi definierar kränkningar så brett i Sverige, fortsätter Maria Refors Legge. Skollagen skyddar i princip mot allt som en elev uppfattar som en kränkning, men det är svårt att dra gränsen. För om vi måste göra en utredning varje gång en elev blir ledsen skulle lärarna inte hinna göra något annat än att skriva anmälningar och rapporter.
Så varför har vi hamnat i den här situationen?
Maria Refors Legge vill inte ge några tvärsäkra svar, men väjer inte för frågan.
– Inom skolforskningen pratar man om en pågående ”juridifiering” av skolan, som tog fart i samband med friskolereformen. Tidigare hade skolans huvudmän en skyldighet att erbjuda god och likvärdig utbildning. Nu blev det i stället till en rättighet för eleverna. Vilket faktiskt är en viss skillnad. För att en rättighet ska bli effektiv måste vi kunna utkräva den på något sätt, och en lösning är då att använda juridik. Politik ser ju också väldigt handlingskraftig ut när den mynnar ut i faktisk lagstiftning.
– Men många saker hände i slutet av 80-talet och i början av 90-talet, fortsätter Maria Refors Legge. Vi fick en skola baserad på new public management. Elever och vårdnadshavare blev kunder och fick därmed stor makt. Är du inte nöjd kan du byta skola – eller gå till Skolinspektionen. Vi kan ha olika åsikter om detta är bra eller dåligt. Men frågan är om skolan verkligen ska styras av marknadsmässiga värden?
Maria Refors Legge betonar att skolan ovillkorligen måste skydda elever från mobbning, misshandel, stigmatisering och systematisk utfrysning.
– Men är det rimligt att kräva ett sammanhang där man aldrig någonsin känner sig kränkt? Man kan ju känna sig kränkt över att en kamrat sagt något taskigt, eller att man fått en tillsägelse om att inte ha mobilen på lektionen.
Foto: Samuel Unéus
– Vi är så känsliga för att barn numera aldrig ska behöva uppleva obehag. Jag är inte psykolog, men jag tror att det är rimligare att läraren utifrån sin utbildning hanterar konfliktsituationer – snarare än att det blir ett fall för domstolen. Ta frågan om ingripanden mot elever. Tidigare har du kunnat agera utifrån en tillsynsroll, nu måste du kunna klä ditt agerande i rättsliga termer för att motivera ditt handlande.
Parallellt med forskningen undervisar Maria Refors Legge också i ”Etik och juridik i skolans värld” på Stockholms universitets lärarprogram. En kortare kurs som inte ens finns på alla svenska lärarutbildningar.
– Det svåra med att läsa bara ”lite juridik” är att du blir medveten om hur lite du vet. För att förstå skoljuridik behöver du egentligen kunna även statsrätt och förvaltningsrätt, som är fundamenten i vårt rättssystem.
Ibland har hon nog lyckats skrämma upp sina studenter ordentligt, medger Maria Refors Legge. Sekretess, myndighetsutövning, tjänstefel, anmälningsplikt …
– Risken är att sådana begrepp bara skapar oro när man inte har den juridiska grunden att stå på. Om jag ska vara helt ärlig önskar jag att lärarna behövde lära sig mindre juridik – inte mer. Vi borde övergå till en mer tillitsstyrd skola.
Maria Refors Legge nämner utredningen om tillitsbaserad styrning och ledning i staten, som skulle kunna vara ett alternativ till dagens tillsynsbaserade styrning av samhällsområden som skola, vård och omsorg.
– Gör pedagogiken till det i första hand styrande. Och låt juridiken snarare bli ett stöd, en last resort. Vi är ju människor och människor är inte perfekta.
”Yttrandefrihet är inte bara vad man säger, den omfattar andra uttryck som klädval, hår eller sminkning.”
Om Jensens klädkod i Göteborg, som förbjöd mjukisbyxor och så kallade becknarväskor.
”Likabehandlingen mellan kommunala och fristående skolor skulle garanteras på ett bättre sätt med offentlighetsprincipen. En sekretessbrytande paragraf löser det enskilda problemet, men inte helheten.”
Om en utökad offentlighetsprincip gällande friskolor.
”Det står fortfarande att ett nackgrepp i regel är en kränkande handling. Man kan inte läsa domen som att det är okej generellt att agera som läraren gjort.”
Om den friande och prejudicerande HD-domen mot Lidköpingsläraren som lyfte ut en elev ur en soffa.
Slutreplik Hanna Garberg besvarar Skolledarnas oro för regleringar av lärares arbetstid.
Replik ”Kroka arm med oss i regleringsfrågan” skrev Hanna Garberg – nu svarar skolledarna.
Hök25 Uppmaningen till SKR i striden om reglerad planeringstid.
Debatt ”Förutom faktafel och fusk äventyrar AI även förmågan till källkritik”.
Debatt Hanna Garberg om SKR:s förslag för lärares arbetsmiljö: ”Ett hån”
Hök25 ”Stora oönskade konsekvenser för tredje man”
Hök25 ”Strejk är bättre som hot än vad den är i verkligheten.”
Debatt ”Antingen är det en marknad eller så är det inte en marknad. Det kan inte bara vara det när det passar”
Debatt ”Politikerna har nu ett val. Antingen skapar de en tyglad lärarkår, eller så lyssnar de till oss som faktiskt berörs.”
Debatt ”Elevhälsoprocessen i svensk skola måste skrotas – den är orättvis”.
Digitala nationella prov Arbetar redan med upphandlingen av en ny provplattform: ”Har haft dialog med kritikerna”.
Krönika ”Jag försöker förstå hur lärares status ska kunna öka när vi blir så uppläxade hela tiden.”
Våld i skolan Utbildningsministern: Tryggheten i svenska skolor har tyvärr blivit sämre över tid.
Debatt Elevernas svar på filosofiska frågan förvånade: ”Detta är viktigast med skolan”.
Debatt ”Kvartalsrapporter ska inte styra skolan”.
Arbetsbelastning ”De styrande borde ta chansen att minska grupperna nu när de har möjlighet.”
Forskning Stor studie: ”Lärarna behöver ges större utrymme att påverka arbetet”.
Friskolor Diskussion om vinster i skolan: ”Välfärdstjänster är inte som andra tjänster.”
Jag är lärare Jörgen Berg om varför han är lärare – och vad han skulle göra om han var skolminister för en dag.
Nedskärningar ”Har man halkat efter lönemässigt kan det bero på att man underpresterat i sin roll.”
Krönika ”För de allra flesta är mobilförbudet en ickefråga.”
Studiero Förslaget: Obligatorisk insamling av elevers mobiltelefoner i början av skoldagen.
Forskning 70 föreläsare delar med sig av forskning och erfarenheter från undervisning under en och samma dag.
Digitala nationella prov Varnar för att resultaten inte blir tillförlitliga: ”Vi är fly förbannade”.
Digitala nationella prov Starta kopiatorn – detta gäller för nationella proven.
Debatt ”Det är dags att ställa oss frågan vad vi fått för de 697 miljoner kronor som investerats”
Avtalsrörelse Här är frågorna de ser som viktigast i förhandlingarna.
Arbetstid Göteborg satsar – men Eskilstuna backar. Det handlar om arbetstidsförkortning.
Avtalsrörelse Förhandlingschefen: ”Det blir tufft”.
Avtalsrörelse Han undervisade och studerade parallellt. ”Jag är lyrisk”.
Annat SKR skeptiskt till kraven från Sveriges Lärare.
Digitala nationella prov 4 000 elever och anställdas personuppgifter läckta – Integritetsskyddsmyndigheten inkopplad.
Krönika ”Hoppas att staten inte försitter detta gyllene tillfälle”, skriver Per Kornhall.
Krönika ”Det vore en stor vinst för både lärare och elever”, skriver Filippa Mannerheim.
Debatt ”Den havererade provplattformen är dock bara toppen av ett isberg” skriver representanter för Elevernas riksförbund.
Digitala nationella prov Så tvingas lärarna lösa problemet – för att genomföra nationella proven.
Debatt ”Jag tror att jag med flera verksamma i skolan värld kunde talat om för er att vi skulle stå precis där vi står”.
Digitala nationella prov Har föreslagit granskning av Haverikommissionen: ”Lever i det förgångna”.
Debatt Grundskolechefen efter Wimans krönika: ”Uppgifterna om Kunskapsskolan stämmer inte”.
Debatt Tjänstefördelningen pågår: ”Här är receptet på bra arbetsmiljö”.
Digitala nationella prov Letar efter orsakerna – ”Så fort vi är säkra öppnar vi Skolplattformen igen”.
Lärarutbildning ”Studenterna ska få en bredd av erfarenheter från verkligheten” säger Adam Kedert.
Lärarutbildning Att ta sig an en student innebär inte bara extraarbete – det är en chans att utveckla sig själv.
Krönika ”Tänk om Skolverket kunde göra vad fasen som helst för att mildra skadan av detta vettlösa tids- och pengaslöseri.”
Ledare Samtidigt med sorgearbetet efter morden på Risbergska skolan gäller det att börja forma en väg framåt.
Digitala nationella prov Har kostat 697 miljoner: ”Vi kräver att Lotta Edholm och Skolverket förklarar sig”.
Debatt Forskaren varnar för att obs-förslaget leder till ökat utanförskap och ökade kostnader
Debatt ”Min erfarenhet är att den lilla gruppen har gjort gott för dessa elever”, skriver Torbjörn Klasson som har arbetat som speciallärare i 37 år.
Debatt Forskaren: ”Nya läroplanen stick i stäv mot egna målen när det gäller digitaliseringen”.
Krönika ”Bo Jansson har bokstaverat det vi andra har gormat oss hesa om i flera år.”