Läraren som kan bli USA:s nästa vicepresident

Foto: TT

Tim Walz, svenskättling och lärare, kan bli USA:s näste vicepresident. I bakgrunden demokraternas presidentkandidat Kamala Harris.

Kamala Harris, demokraternas presidentkandidat inför valet i USA i november, har valt sin favorit till vice-presidentposten:
Svenskättlingen Tim Walz, guvernör i Minnesota och före detta geografilärare.

Tim Walz var läraren som blev utsedd till ”mest inspirerande” på Mankato West High School, delade ut high-fives i korridorerna och inspirerade elever att själva vilja jobba inom skolan, enligt NBC News.

På sitt Instagramkonto skriver demokraternas presidentkandidat Kamala Harris att ”Walz efter 24 år i nationalgardet använde sin GI Bill Benefit – förmåner för arméanställda – till att omskola sig till lärare.

Stöd från lärarfacken

Enligt NBC får kandidaten stöd från de två stora amerikanska lärarfacken.

Becky Pringle, ordförande för National Education Association kallar honom ”en orubblig kämpe för studenter i offentliga skolor och en allierad till både arbetande familjer och fackförbund”, och säger att han är känd som ”utbildningsguvernören”, enligt NBC.

”Inspirerande val! Guvernör Walz representerar Amerika” skriver Randi Weingarten, ordörande för American Federation of Teachers på X.

”Han gjorde det spännande”

I södra Minnesota undervisade Walz i geografi och samhällskunskap och coachade fotbollslaget, som han enligt DN tog till guld i delstatens mästerskap 1999.

“Jag var en C-student på högstadiet” skriver för detta eleven Noah Hobbs på X. ”Mr Walz tog sig tid att se till att jag blev framgångsrik. Inte bara på hans lektioner, även på andra. Han gjorde det spännande att lära sig”, skriver USA Today.

Enligt nyhetskanalen NBC var det också när han och hans elever hindrades från att se dåvarande presidenten George W Bushs framträdande i Mankato år 2000 som Tim Walz bestämde sig för att bli politiker. Orsaken: De var demokrater. År 2006 tog han steget.

Gift med en lärare

Som guvernör har han slagits för gratis skolmåltider, gratis college för låginkomsttagare och kvinnors rätt till abort.

Enligt Newsweek säger Tim Walz att utnämningen, som stöds av paret Obama, är en ”honour of a lifetime”.

”Det spelar ingen roll om han är presidentkandidat, han är fortfarande samma kille. Så ja, jag tänker fortfarande på honom som Mr Walz”, säger före detta eleven Peter Williams till USA Today.

Tim Walz är gift med Gwen, även hon lärare. De träffades på jobbet. 
Gwen Walz har enligt guvernören Tim Walz officiella webbsida arbetat i offentliga skolor, och på fängelser och är en förespråkare för HBTQI-rättigheter.

Walz är enligt DN fjärdedelssvensk, eftersom farmor var dotter till utvandrare. 

Detta är Tim Walz

  • Namn: Tim Walz.
  • Född: 1964.
  • Aktuell som: Presidentkandidaten Kamala Harris val till posten som vicepresident, vid en demokratisk seger i valet den 5 november.
  • Gör: Nuvarande guvernör i Minnesota, har profilerat sig i utbildningsfrågor och kvinnors rätt till abort. Fd soldat i nationalgardet och lärare i samhällskunskap och geografi. Tidigare katolik, numera lutheran.

LÄS ÄVEN:

DOKUMENT: Så vill ministern förändra skolan