Så blev läraryrket lördagsunderhållning
Podcast Senaste tiden har det varit många program om skolan på tv. Men varför är det så roligt med lärare och vad är det med skolan som gör det till prime time-underhållning just nu? Det pratar vi om i senaste avsnittet av Lärarens nya podd, Läraren.
Skolan förekommer inte bara på nyheterna varje dag utan finns idag även som underhållning: Vem mördade skolan med Jesper Rönndahl, Varanteatern, Svenska Nyheter och Bonusfamiljen är några av de program som just nu skojar med lärare. Men varför?
LÄS ÄVEN: Skolstök i nya Bonusfamiljen – så säger experten
– Vi driver ju inte med skolan, och vi är ju framför allt inte taskiga mot lärarna. När vi gjorde det här programmet tyckte vi att lärarna var våra bästa vänner. De vi bråkar med är ju de som fattat besluten om skolan, som vi i många fall tycker är idioter, säger Magnus Abrahamsson, producent för Vem mördade skolan?
LÄS ÄVEN: Sandström: Det är debatten om skolan som mördat den
Medverkar i poddavsnittet gör även svenskläraren och Lärarens krönikör Maria Wiman. Hon har tittat på tv-programmen om skolan och är kluven.
– Det känns väldigt dubbelt. Dels är det bra att skolan lyfts upp på bästa sändningstid i tv, för vi vill ju prata skola och skolan är ju det viktigaste vi har. Men vad gäller humorprogram om skolan är det en hårfin gräns, där kan humorn ta över. Där blir det viktigare att vara rolig än att lyfta viktiga frågor, säger hon.
Magnus Abrahamsson försvarar humorn och tilltalet.
– Vi vill ju att det ska bli en debatt! Vi vill ju nå målgrupper som normalt inte intresserar sig för de här frågorna därav den här lite pajiga humorn.
Ett annat populärt tv-program där läraryrket tar stor plats är dramaserien Bonusfamiljen.
– När jag kollar på dramaserier kan jag tänka: Vem kom på det här? Har de ens varit i en skola nyligen? Jag tror att vi är många som inte känner igen oss i skolscenerna i Bonusfamiljen. Det är uppenbart fiktion för så beter sig inte elever och ett klassrum ser inte ut sådär idag. Så de här programmen bidrar också till en bild av skolan som inte är helt korrekt. Det finns en risk att ge skolan för mycket uppmärksamhet och låta folk som inte är verksamma i skolan skildra skolan, säger Maria Wiman.
Hur lättkränkta är lärare?
– Inte mer än någon annan yrkesgrupp. Men lärare är fruktansvärt utsatta från alla håll och kanter. Både från arbetsgivare, ledning, elever och föräldrar. Man har blivit en leverantör där kunden kan komma och klaga. Det är tokigt, säger Magnus.
Maria Wiman håller med.
– Ja, vi är så vana att ta skit. För alla tycker till om oss hela tiden. Jag skriver ju krönikor i tidningen Läraren också och det är alltid någon som blir kränkt av det som jag skriver. Det beror väl på att vi lärare är vana vid att få skit och anfall är bästa försvar. Vi kanske är mer känsliga. Om man väl har ett blåmärke så gör det ju ont när man kommer åt det.
Lyssna på Läraren här!
Fler poddavsnitt:
De och dem och dom – svenskläraren om de känsliga språkfrågorna