Kvarsittning: Lärarnas nybörjarmisstag
Podcast I senaste avsnittet av Kvarsittning diskuterar poddpanelen hur de hanterade rollen som nyexaminerade lärare. Om problem med att sätta gränser, plötsliga insikter och alldeles för stora egon. Förskolläraren Eva Lindström, gymnasieläraren Charlotta Hemlin och högstadieläraren Henrik Isacsson avslöjar tabbarna de gjorde i början av karriären. Och om en vilja att rädda världen men att istället gå in i väggen.
En dag går förskolläraren Eva Lindström in i ett förråd på jobbet och sätter sig ner på golvet och börjar gråta. Hon bryter ihop fullständigt. Sedan skickar hennes rektor henne till en läkare och hon blir sjukskriven direkt. När detta händer är hon bara 25 år och ganska nyexaminerad. Så vad gick fel?
– Jag var dålig på att sätta gränser. Jag valde att arbeta i ett tufft område, jobbade alldeles för mycket och ville liksom rädda världen, berättar hon i podden Kvarsittning.
Även Henrik Isacsson och Charlotta Hemlin har erfarenheter av att bli utbrända tidigt i karriären. Men måste man verkligen misslyckas, och krascha, för att sedan bli en riktigt bra lärare? I nya avsnittet av Kvarsittning berättar poddtrion om lärdomarna de gjort. De tittar tillbaka på sina lärarkarriärer och hur de var som nyexaminerade lärare: Om att göra bort sig när det är nationella prov, tydliga tecken på utbrändhet, och om att misstänka en elev för att ha skurit upp bildäcken på skolans parkering när det i själva verket visar sig vara ens eget fel.