Pisa-testet växer igen – 600 000 elever i 79 länder
Pisa 2018
Pisa, världens största elevstudie, går upp i storlek igen.
De resultat som presenteras på tisdag berör hela 32 miljoner elever.
Frågan för svensk del är om det positiva trendbrottet i förra Pisa följs av ytterligare ett kliv uppåt - eller om det blir ett nytt bakslag.
Pisa genomförs på våren vart tredje år, senast 2018 och på tisdag den 3 december offentliggörs resultaten från den. Då visar det sig hur elever i 79 länder (i vissa fall provinser eller regioner) klarar läsning, matematik och naturvetenskap. Presskonferenser hålls världen över, från USA till Japan.
Räkna med att det blir uppmärksamhet - Sverige har de två föregående omgångarna haft ett riktigt Pisaras följt av en upphämtning. Utbildningsminister Anna Ekström (S) är sannolikt inte ensam om att känna viss nervositet.
– Jag ser fram emot tisdagen med en känsla av allvar, sade hon till TT härom dagen.
Det är OECD som ansvarar för Pisa och det är från dess huvudkontor I Paris som projektet styrs.
Syftet är att belysa hur väl olika skolsystem lyckats förbereda sina 15-åringar för vuxenlivet. De tre stående kunskapsområden som testas är läsförmåga, matematik och naturvetenskap. Finland, Japan och Sydkorea har varit något av Pisa-stjärnor med många topplaceringar.
Pisa är ett gigantiskt projekt. Bara i Sverige har drygt 5 500 elever deltagit, fördelade på 223 skolor. Den stora majoriteten, 96 procent, gick i årskurs 9 när de skrev proven.
Totalt har cirka 600 000 elever i 79 länder eller regioner - i och utanför OECD - svarat på frågorna. Elevgruppen representerar hela 32 miljoner elever.
Det kan jämföras med första Pisamätningen som genomfördes 2000. Då deltog en kvarts miljon elever i 32 länder. I Pisa 2015 deltog 72 länder.