Pensionsexperten: Så planerar du bäst

Många lärare är stressade över sin pension, men sämsta taktiken är att stoppa huvudet i sanden.
Den här artikeln publicerades ursprungligen på Läraren.se

Ska du gå i tidig pension?
Var taktisk.
– Det gäller att planera sina pensionsuttag, säger Staffan Ström, pensionsekonom på Alecta.

Att gå i förtida pension är sällan en bra affär rent ekonomiskt. Det visar tabellen här bredvid.

En lärare som tjänar 37 000 kronor i månaden får 6 000 kronor mer i fickan om hen går i pension vid 66 i stället för 62.

Men det finns självklart fördelar att gå i förtid. Inte minst mer fritid. Och ekonomin är mer än bara pensionen.

– Det gäller att titta på hela sin privatekonomi, säger Staffan Ström, pensionsekonom på Alecta.

För den som väl bestämt sig för att sluta i förtid gäller det att ha koll på både brytpunkter, efterlevandeskydd och pensionspyramiden.

– Det första man ska göra är att gå in på minpension.se. Med deras uttagsplanerare kan du enkelt se vad som händer om du tar ut pension vid till exempel 64 år i stället för 63. Det är en bra hjälp för att förstå konsekvenserna. Men det är viktigt att veta att det är preliminära uppgifter. För att få exakta siffror är det klokt att kolla med sitt pensionsbolag när det blir skarpt läge. Och tänk på att ditt privata pensionssparande, om du har sånt, kanske inte finns registrerat hos minpension.se, säger Staffan Ström.

Sopa inte under mattan

I bästa fall har läraren hyfsad koll på sin pension. Men inte sällan är det tvärtom, menar Britta Ljusberg, pensionsexpert på Lärarförbundet.

– Pension är ett allmänt ångestämne och många lärare är stressade och oroliga över pensionen utan att behöva vara det.

Sämsta taktiken för att dämpa ångesten är att sopa pensionen under mattan, menar Britta Ljusberg.

– Lägg en timme på pensionen vart tredje år och gör det du tycker behövs. Sen kan du glömma pensionen ett tag stället för att ha en malande oro. Men den som närmar sig pension behöver kika lite oftare.

En förklaring till ångesten kan också vara att många inte ens vet hur pensionen fungerar, tror Staffan Ström.

– Pensioner är inget man får av staten, det är något man har tjänat in till. Det är viktigt att ha koll på, säger Staffan Ström, som menar att pensionsvillkoren i stort sett är desamma oavsett om du jobbat på kommunal skola eller friskola.

Under förutsättning att friskolan betalat in tjänstepension förstås. I så fall kan friskolan till och med ha lite bättre villkor för den som slutar i förtid.

– Ja, om du har tjänstepension ITP 2 och slutar för att gå i pension efter din 62-årsdag omfattas du som regel av så kallad kollektiv slutbetalning. Det betyder att du får samma tjänstepension som om du hade jobbat till 65 år. Är du kommunanställd. lärare avbryts inbetalningarna så fort du gått i pension, säger Staffan Ström.

”Blanda uttagstiderna av tjänstepension”

Frida Bratt, pensionsekonom på Nordnet, menar att en förtida pension inte bara betyder lägre pension. Det får andra konsekvenser också.

– Går du i deltidspension och plockar ut från den allmänna pensionen påverkas a-kassa om du blir arbetslös, säger hon och menar att man ska vara taktisk när man tar ut sin tjänstepension.

– Vill du undvika en privatekonomisk chock ska du inte ta ut tjänstepensionen på fem år. Har du flera tjänstepensioner blanda uttagstiderna och börja alltid att med den med sämst villkor.