Lågstadieläraren Gunilla, 67: Mina vänner tycker att jag är lite galen
Pension
För Gunilla Mejrud Davéus, lågstadielärare i Österåker, är ekonomin inte ett skäl att hon fortfarande jobbar, 67 år fyllda.
– Nej, jag fortsätter för att jag har så himla roligt på jobbet. Sen tycker jag att jag fortfarande har något att bidra med, säger Gunilla Mejrud Davéus som är inne på sitt 46:e år som lågstadielärare.
En viktig del är också att skolledningen står bakom hennes beslut. De ser Gunilla Mejrud Davéus som en tillgång, inte en belastning.
– De värdesätter min erfarenhet. Jag är även förstelärare och får då extra möjlighet att bidra i utvecklingsarbetet.
För Gunilla Mejrud Davéus är det viktigt att jobba ända in i kaklet.
– Det går inte att säga att det inte är någon idé att jag lär mig nya saker, till exempel en nya lärplattformen eller går en utbildning eftersom jag snart ska lämna. Har jag valt att jobba då jobbar jag. Det är viktigt, annars blir jag inte en del av verksamheten.
”Måste vara beredd på att lära sig nytt”
Till skillnad från många äldre lärare tar inte Gunilla Mejrud Davéus ett år i taget om hon själv får bestämma.
– Som lågstadielärare är det svårt att tänka ett år i taget. Jag känner ett ansvar och vill vara med och ta barnen i handen från ettan till trean.
I höst börjar hennes klass tvåan.
– Så två år till är planen. Men samtidigt får man vara ödmjuk inför livet, säger Gunilla Mejrud Davéus, vars pensionerade väninnor inte riktigt förstår varför hon jobbar kvar.
”Kan inte spela golf på heltid”
Inte minst under pandemin.
– Det tycker jag är lite galen och borde sluta omedelbart. Men även om det är roligt att spela golf och äta lunch kan jag inte göra det på heltid. För mig inkräktar inte arbetet på mitt övriga liv. Jag hinner med det också.
Vad ger du för råd till lärare som närmar sig 65 och funderar över om de ska fortsätta?
– Det viktigaste är att du fortfarande tycker det är roligt. Och du måste vara beredd på att lära dig något nytt. Man kan ju också välja att vikariera eller arbeta deltid.
Möjligheten att dryga ut lönen med att ta ut delar av pensionen har inte Gunilla Mejrud Davéus utnyttjat.
– Nej, jag är gift med en revisor. Så här gör vi inget som är oöverlagt ekonomiskt, säger Gunilla och skrattar.
Experten: Otroligt individuellt
Att vänta med att ta ut ta ut den allmänna pension ett år innebär för många en höjd allmän pension på ungefär 7–8 procent, enligt Pensionsmyndigheten.
Även tjänstepensionen blir som regel högre ju länge man väntar.
Men exakt hur pensionen påverkas beror på många faktorer.
– Vilken pension man får är otroligt individuellt. Det finns inget standardsvar utan man måste göra överväganden utifrån sin egen ekonomiska situation, säger Britta Ljusberg.