Jobbar efter pension – ”straffas” med 32 000 kr i restskatt

Pensionerade Totte Kylensjö trivs fortfarande i skolan men kritiserar att pensionen dubbelbeskattas.

Totte Kylensjö har gått i pension men fortsätter att jobba extra på skolan. Nu tvingas han betala tillbaka stora delar av pensionen i restskatt: 32 438 kronor för att vara exakt.
– Regeringen säger att det ska löna sig att arbeta. Man blir ju snarare straffad, säger han.

LÄS MER: Så undviker du skattesmäll om du jobbar extra

Förra året gick Totte Kylensjö i pension efter 42 år som lärare. Trots det fortsätter han att jobba motsvarande en heltid på högstadieskolan i Söderköping där han bor, men nu på timmar och där behoven uppstår för tillfället.

– Jag som har hållit på så länge kan hoppa in lite överallt och få det att fungera. Jag trivs med eleverna och de trivs med mig, säger han.

Han var medveten om att han kunde få betala restskatt som följd av att han plockar ut både pension och lön samtidigt, men han var inte beredd på att summan skulle vara så stor.

– Jag tänkte att jag kanske skulle få betala in så mycket som 10 000 kronor. Nu blev det mer än tre gånger så mycket. Jag tycker det är orimligt, säger han.

Facket vill se nya regler

På Sveriges Lärare är man medveten om risken för lärare och andra som väljer att arbeta efter pension att drabbas av en skattesmäll. Därför kräver de gemensamt med andra fackförbund och arbetsgivarorganisationer att regeringen ändrar på reglerna för tjänstepensionen.

– Våra medlemmar ska inte behöva skatta bort stora delar av pensionen. Det blir en väsentligt sämre affär för erfarna lärare att hjälpa till på skolan, säger Mathias Åström, chefsförhandlare Sveriges Lärare.

”Det känns vidrigt”

Totte Kylensjö i Söderham har valt att plocka ut hela sin tjänstepension på fem år för att han inte vill att pengarna ska brinna inne i den händelse att han inte skulle leva så många år till.

– Det är ju pengar man har betalat in och skattat av tidigare. Skulle det bli så att jag inte kan använda dem vill jag ju att de blir en del av arvet och inte bara försvinner.

Nu får du skatta för dem igen, hur känns det?

– Det känns vidrigt. Jag vill fortsätta jobba men det blir ju inte så mycket kvar av pengarna. Jag ringde upp min arbetsgivare och bad dem dra av 40 procent i skatt framöver, så blir restskatten i alla fall mindre nästa år.

”Skickar helt fel signaler”

Tack vare sparade pengar och andra i hushållet med inkomst är det inget akut problem att betala restskatten. Men han är medveten om att så inte är fallet för alla.

– För en ensamstående med sämre ekonomi kan en sådan här sak bli förödande, säger han.

Framför allt tycker han att det är märkligt att man inte tar bättre hand om alla de erfarna lärare som kan göra stora insatser för att avhjälpa lärarbristen.

– Det är skriande behov av vikarier och det här skickar ju helt fel signaler. Vi har en regering som säger sig tro på arbetslinjen. Men här blir det tvärtom, säger Totte Kylensjö.

LÄS MER:

Facket: ”Lärare ska inte behöva förlora på att jobba”

Unika siffror: Lönesveket mot äldre och lojala

Fackliga ombud sökes: ”Kan påverka mycket”

Ledare: Lärares rätt till utveckling i yrket