Så kan du svara på elevernas frågor om kriget – med hjälp av armén
Pedagogiska tips
Kriget i Ukraina väcker många frågor från eleverna, och Läraren.se vänder sig till experterna för att få svar som lärare kan använda i sin undervisning. Här svarar svenska arméns kommunikationschef Dag Enander på några av de vanligaste.
LÄS ÄVEN: Experter: Så pratar du med eleverna om kriget i Ukraina
Kan ukrainska barn gå i skolan nu?
– Ukraina är ett större land än Sverige, och det beror säkert på var du befinner dig. Men jag har ingen uppgift om hur skolorna fungerar i Ukraina just nu.
Vad vill Vladimir Putin?
– Det är omöjligt att veta vad Rysslands president vill just nu. Men en sak är klar, att han har attackerat små staters rätt att bestämma själva. Sverige bygger sin säkerhet på samarbete med andra länder, och då är Putins sätt att resonera en farlig utveckling för Sverige. Det Rysslands ledare säger är att han vill bestämma hur andra länder ska uppträda och vilka de får vara vänner med.
Kan det bli krig i Sverige?
– Risken för ett väpnat angrepp mot Sverige är låg. Det finns inga oroväckande militära rörelser runt Sveriges gränser just nu. Det har överbefälhavare Micael Bydén sagt och jag håller med honom. Men om det ändras så är Försvarsmakten beredd att vidta olika åtgärder, beroende på vad som händer. Sverige har en försvarsmakt för att det inte ska bli krig. Det är vår uppgift, inte att starta krig.
Många skriver oroligt om atombomber nu. Många blir oroliga när de läser om kriget på webben. Hur ska man tänka då?
– Oavsett om man är barn eller vuxen ska man tänka på att allt man läser på nätet inte är sant. Allt man ser på nätet är inte sant, tekniken är så avancerad att man kan klippa ihop filmer så att det ser riktigt ut. Det pågår ett informationskrig, där information är vapnet. Målet är att få både dina vänner och fiender att tänka eller känna vissa saker och att agera. Gå till bra källor, sprid inte rykten och var källkritisk.
LÄS ÄVEN:
Så undervisar du källkritik – praktiskt och effektivt