Så blir den nya skolan – efter alla utredningar

För ett år sedan samman­ställde Vi Lärare de kommande utredningarna om skolan. Nu är flera av dem presenterade.

Ny läroplan. Mer makt till lärarna och mindre till elever och föräldrar.
Det är mycket nu för skolminister Lotta Edholm.
– Vi arbetar hårt med att återupprätta skolans bärande väggar, säger hon.

Det har fullkomligt exploderat av skolutredningar den senaste tiden. Tio stycken har regeringen tagit emot från slutet av november till mobilförbudsutredningen som släpptes den 13 mars. Och mer ska det bli.

Skolminister Lotta Edholm, L, är fast besluten att förändra skolan. 

Och som alltid börjar det med utredningar.

– Den senaste Pisa-mätningen visar på det största kunskapstappet för svenska elever någonsin. Var fjärde elev kan inte läsa eller räkna ordentligt. Samtidigt är lärares förutsättningar och arbetsmiljö på många håll under all kritik, motiverar Lotta Edholm regeringens utredningsfrossa.

Vilka är de största problemen i skolan?

– I grund och botten skulle jag säga att det handlar om lärares bristande förutsättningar och arbetsmiljö. Undervisningstiden har svällt, samtidigt som tiden till för- och efterarbete har krympt, säger Lotta Edholm.

Och fortsätter:

– Föräldrar har allt mer börjat se sig själva som kunder, samtidigt som politiker återkommande ökat kraven utan att tillföra tillräckliga resurser. I stället för att ge lärarna ökad tillit, frihet och bättre förutsättningar har man i praktiken gett dem ett allt mer omöjligt uppdrag.

Spåra till 90-talet

Det är en utveckling som några skyller på Lotta Edholms partikollega Jan Björklund som var skol- och utbildningsminister i åtta år och partiledare i tolv.

Själv blickar hon ännu längre bakåt för att härleda dagens problem i skolan.

– De flesta problem går faktiskt att spåra till 90-talets olyckliga reformer. Först genomförde S-regeringen kommunaliseringen och den efterföljande avregleringen. Strax därpå sjösatte den borgerliga regeringen friskolereformen. Allt hände dessutom under en postmodern tid då den tidlösa lärarrollen som berättar, förklarar och instruerar, städades bort. 

– Tillsammans bildade dessa reformer en giftig cocktail som gått ut över lärares arbetsmiljö och elevers kunskap. Det är också dessa reformer som vi främst arbetar med att få ordning på.

Reformerna bildade en giftig cocktail som gått ut över lärares arbetsmiljö.

Den kanske tyngsta utredningen som Lotta Edholm tagit emot sedan hon blev skolminister den 18 oktober 2022 är förslaget om en ny läroplan. Den 914 sidor tjocka utredningen som offentliggjordes i slutet av februari är tänkt att vara grunden till en ny läroplan. 

Dryga veckan senare, den 6 mars, gjorde rapportförfattaren Thomas Persson gemensam sak med två andra skolutredare, Magnus Henrekson och Joanna Giota, i en debattartikel i Vi Lärare. ”Genomför våra förslag”, var budskapet till Lotta Edholm och andra politiker. 

Bra initiativ, tycker Lotta Edholm.

– Det är bra att utredare har en dialog med varandra och att de förslag som presenteras skapar en genomtänkt helhet. Det tror jag att svensk skola skulle behöva mer av.

Viktigaste reformerna

När Lotta Edholm ska peka ut de viktigaste reformerna hon vill genomföra stannar det inte vid en eller ett par. Hon vill göra mycket. Och helst nu.

– För oss är det väldigt viktigt att vi får en reglering på plats om lärares undervisningstid samt tid till för- och efterarbete och att vi kan stärka den statliga styrningen över skolans finansiering. En nationell skolpengsnorm, nya läroplaner och ett nytt betygssystem är också tre otroligt viktiga byggstenar i vårt arbete att ta skolan tillbaka till grunderna. 

Men det är en sak att ta emot en utredning. Ett helt annat att mejsla fram ett regeringsförslag som till slut kan klubbas igenom i riksdagen.

Men några saker har Lotta Edholm ändå hunnit få igenom.

– Vi har reglerat tillgången på läromedel och till hösten ges alla elever tillgång till bemannade skolbibliotek.   

LÄS MER: 

Skolans problem – så vill utredarna lösa dem