Lärarna tipsar: Praktiska appar i klassrummet

Den här artikeln publicerades ursprungligen på Skolvärlden

I varje nummer av tidningen Skolvärlden delar lärare med sig av sina bästa app-tips till andra lärare under segmentet ”månadens app”.

Skolvärlden har satt ihop en lista med lärarnas tips från höstterminen 2019. Här är fyra appar, och en webbplats, som fem lärare använder till vardags i klassrummet för att höja undervisningen.

 

 

The Headlines

Format: iOS.
Pris: Gratis. Fullversionen, som är reklamfri, kostar cirka 20 kronor.

Leila Nilsson, lärare F–3 på Eriksdalsskolan i Stockholm, tipsar om appen The Headlines:

”I appen kan eleven skapa egna löpsedlar med både bild och text. Otroligt bra när eleverna arbetar med källkritik, ”sant eller falskt”. Eller varför inte skapa egna valaffischer eller egen skoltidning? Appen är lätt att använda och hjälper mig som lärare att göra undervisningen mer varierad samt att eleven får möjlighet utveckla sin förmåga att anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang.”

 

Skolstil 2

 

Format: iOS, Android och Windows 10.
Pris: 75 kr.

Moa Ahrnbom, lärare på Hedvig Eleonora skola i Stockholm, tipsar om appen Skolstil 2:

”Skolstil är ett enkelt skrivprogram med bokstavsljud och talsyntes. Appen är perfekt att använda i början av elevernas läs- och skrivutveckling och utmärkt för elever med läs- och skrivsvårigheter. Vi använder Skolstil i förskoleklass och på hela lågstadiet, och appen passar perfekt för att skriva sig till läsning (ASL). För att förnya och förbättra elevernas arbeten så ”appsmashar” vi. Eleverna skriver sin text själva eller i par i Skolstil, tar sedan en skärmdump när texten är klar och redigerar bilden. Sedan lägger de in bilden med texten i en annan app, som exempelvis Book Creator.”

 

British Council Learn English Kids

 

Format: Desktop, finns även i andra varianter som app.
Pris: Gratis.

Erica Hjelm, lärare på Nättrabyskolan i Karlskrona, tipsar om webbplatsen British Council Learn English Kids:

”Till min undervisning i ämnet engelska kan jag alltid hitta bra arbetsmaterial och tips på ”British Council Learn English Kids”. Sajten är lättnavigerad med tydliga kategorier. Den vänder sig både till lärare, elever och deras vårdnadshavare. Där finns allt från sånger att lyssna på, korta filmer att titta på, uppgifter att utföra i sajten och arbetsblad att skriva ut samt lite till. Det bästa är att allt material är gratis.”

 

Quizizz

 

Format: Webbläsare, Android och iOS.
Pris: Gratis.

Magnus Pulkkinen, lärare på Kråkbergsskolan i Luleå, tipsar om appen Quizizz:

”Ett digitalt spelbaserat responssystem där eleverna svarar på frågor online. Använd färdiga frågor eller skapa egna. Påminner om appen Kahoot men här får eleverna läsa frågorna på den egna enheten och svara på frågorna i egen takt. Lättöverskådlig statistik på vilka frågor som var svåra och eventuellt behöver repeteras. Google classroom-kompatibelt med möjlighet att importera frågor från exempelvis Excel. Glöm inte att göra roliga memes som visas mellan varje fråga för att peppa eleverna. Kul, snyggt och underhållande.”

 

Keynote

 

Format: IOS. Finns för iPad, iPhone och Mac.
Pris: Gratis.

Katarina Forsell, lärare på Högastensskolan i Helsingborg, tipsar om appen Keynote:

”Keynote erbjuder eleverna och dig som pedagog så mycket mer än att enbart göra presentationer med text och bild. Appen ger eleverna möjlighet att visa sina kunskaper på många olika sätt, där de själva kan bestämma vad som passar dem bäst. Jag som lärare kan även använda appen som en digital whiteboard där jag både kan rita, infoga bilder, skriva på fri hand eller med tangentbordet. Att växla mellan dessa funktioner är lika enkelt som på en interaktiv whiteboard. Ju mer jag och mina elever använder Keynote desto fler funktioner och användningsområden hittar vi.”