Stortorget i Malmö fylldes av lärare och studie- och yrkesvägledare som protesterade mot nedskärningar i skola och förskola. Foto: Christian Örnberg
Uppmaningen till Malmös politiker: ”Våga prioritera skolan”
Sveriges Lärares ordförande Åsa Fahlén rasade i sitt tal mot att Malmö skär ner med över 200 miljoner kronor på skola och förskola. Foto: Christian Örnberg
Nedskärningar
Åsa Fahléns budskap under manifestationerna på Stortorget är tydligt:
– Är det verkligen värt att riskera Malmös framtid för att staden inte har fått inflationsuppräkning av staten?
Förbundsordföranden i Sveriges Lärare rasar mot att kommunen ska skära 200 miljoner i skolans budget – här är hennes tal ord för ord.
LÄS MER:
Här har lärarna fått nog: ”Fruktansvärd besparing”
Uppmaningen till Malmös politiker: ”Våga prioritera skolan”
Lokala facket tar strid: ”Många som vill protestera”
”Det saknas 12 miljarder i svensk skola. Det är därför vi har samlats här idag, för att protestera. Liksom lärare samlas över hela Sverige. I Stockholm, Arvika, Göteborg, Umeå, Gävle och fler orter.
Alla dessa manifestationer är lokala initiativ och dagens manifestation har organiserats av Sveriges Lärare i Malmö. Jag är förbundsordförande i Sveriges Lärare nationell och som nationell organisation står vi bakom dessa lokala initiativ till 100 procent.
Vi är allvarligt oroade för Sveriges framtid. Svensk skola och utbildning klarar inte mer nedskärningar. Det här är fel och samhällsekonomiskt helt galet!
Minska med 200 miljoner
Här i Malmö talas det om att man måste minska med 200 miljoner inom skola och utbildning. Och detta utifrån ett läge där Malmös skolpeng redan ligger lågt. Mycket lägre än till exempel både Stockholm och Göteborg.
Nedskärningarna på våra förskolor och skolor får direkta och allvarliga konsekvenser för såväl kvaliteten i undervisningen som för lärares och elevers arbetsmiljö. Elevassistenter och andra resurspersoner tas bort, lärartätheten minskar, klasserna blir större och den så viktiga tiden till för- och efterarbete försvinner. Den tid som är helt avgörande för kvaliteten i undervisningen. Det är faktiskt inte förvaring vi sysslar med, det är undervisning!
Denna försämrade arbetssituation för lärare riskerar dessutom att spä på den redan stora lärarbristen. I Malmö är t.ex. andelen förskollärare endast 29%. Att vara lärare är ett fantastiskt yrke, men får du inte rätt förutsättningar så funderar du faktiskt på att lämna. Och visst vill du som förälder att ditt barn möts av en lärare med rätt behörighet i klassrummet?!
När politikerna försummar att investera i ungas skolgång idag, så riskerar det att följas av höga kostnader redan imorgon och skyhöga kostnader i framtiden. Både för enskilda individer men också för samhället i stort. Sociala problem, segregation och utslagning, försämrad konkurrenskraft och välfärd, och minskad framtidstro och tillit till samhället.
Det samhället investerar i utbildning idag, ger mångdubbelt tillbaka i morgon.
En kompensatorisk förskola och skola är nyckeln till framtiden för alla unga individer som växer upp. Och en förutsättning för deras förmåga att bygga sin egen framtid och att bidra till samhället.
Det samhället investerar i utbildning idag, ger mångdubbelt tillbaka i morgon.
Den besparingsvåg som nu drar över hela landet leder till att de redan stora skillnaderna mellan skolor i olika kommuner blir ännu större. Hela tanken om ett sammanhållet och likvärdigt skolsystem undermineras av det faktum att kommunerna ger så väldigt olika mycket resurser till sina skolor.
Foto: Christian Örnberg
I den rådande ekonomiska situationen med hög inflation är jag den första att säga att regeringen borde ta sitt ansvar och att vårbudgeten var en stor besvikelse. Men – ni politiker i Malmö – det är faktiskt ni som äger besluten. Är det verkligen värt att riskera Malmös framtid för att staden inte har fått inflationsuppräkning av staten?
Malmö stad har gått med överskott flera år i rad. Vore det inte bättre att nagga stadens ekonomiska kapital i kanten i stället för att slå mot den unga generationens humankapital?
Staten ska ta ansvaret
Om kommunerna inte klarar att prioritera skolan, så är det ytterligare ett bevis på att ansvarstagandet för det nationella skolväsendet måste göras om i grunden. Det vill säga att staten i stället för kommunerna behöver ta över huvudmannaskapet för skolan och ansvaret för dess finansiering. Långsiktigt vore det bästa för svensk skola, inte minst för att skolan ska kunna vara kompensatorisk och likvärdig i hela landet.
Så nu får ni kommunala politiker bestämma er! Vill ni ha ansvaret för skolan så ta det! Om inte, så gå med Sveriges Lärare i kampen för att staten ska ta ansvar för finansieringen av svensk skola.
Foto: Christian Örnberg
Det vi kräver av våra politiker är att de vågar prioritera skolan. Att de vågar se det som den investering för framtiden som det faktiskt är – även när det kan innebära att något annat måste stå tillbaka. För vi vet hur viktig varenda investerad krona är.
Vi lärare talar inte i egen sak. Får barn och elever inte den undervisning och det stöd de behöver och har rätt till nu, ja då slår det mot hela landets framtid och välstånd. Det är väldigt svårt, för att inte säga omöjligt, att ta igen en förlorad skolgång som barn. Barns liv går inte i repris.
Så, politiker i Malmö och Skåne, LYSSNA PÅ OSS LÄRARE. Politiker som skär ner på skolan kommer i historiens ljus inte att ses som framgångsrika. Politiker däremot som förstår värdet av kunskap och utbildning, som vågar investera för framtiden – de kommer att ses som framsynta samhällsbyggare.
Så vad väljer ni?????”
LÄS MER:
Stockholm: ”Utan protesterna hade vi inte sett röken av miljonerna”
Umeå: 1,2 miljarder i vinst – ändå ska kommunen spara i skolan