Tidöpartierna nobbar riksdagsdebatt om nedskärningarna i skolan

Tidöpartierna med statsminister Ulf Kristersson (M) i spetsen vill inte debattera nedskärningarna i skolan. Fotot är från partiledardebatten den 18 januari 2023.
Nedskärningar
Oppositionen i riksdagen vill ha en särskild debatt om nedskärningarna i skolan – men Tidöpartierna säger nej.
– Väldigt sorgligt att de gärna skär ner på skolan men inte vill ta debatten, säger Niels Paarup-Petersen, skolpolitisk talesperson för Centerpartiet.
LÄS MER: Fackets uppmaning: ”Bryt mot reglerna och skona skolan”
Efter lärarkårens många protester runt om i landet mot de besparingar på skolan som planeras till hösten begärde Centerpartiet en särskild debatt i riksdagen om nedskärningarna. Men det blir inget av med den saken då Tidöpartierna säger nej. De övriga oppositionspartierna ska enligt uppgift ha varit positiva till idén.
– Tidöpartierna tycker inte att vi ska ha den debatten. Jag tycker det är jättetrist, säger Niels Paarup-Petersen.
M: Finns andra tillfällen att debattera

Mattias Karlsson (M)
Beslutet att inte hålla en särskild debatt om nedskärningarna i skolan fattades av riksdagspartiernas gruppledare. Moderaternas gruppledare Mattias Karlsson hänvisar till den debatt om vårändringsbudgeten som ska hållas på tisdagen som ett lämpligt tillfälle att ta upp frågan om kommunernas bristande resurser till skolan.
– Man ska vara lite restriktiv i hur man använder just det här med särskilda debatter, det ska vara kopplat till särskilda händelser eller liknande. När Ryssland invaderar Ukraina finns kanske inget naturligt forum att debattera och då kan man ha en särskild debatt.
Och de rikstäckande lärarprotesterna mot nedskärningar når inte upp till den gränsen?
– Vi gjorde bedömningen att det handlar om resurstilldelning och då har vi en debatt om det på tisdag, säger Mattias Karlsson.
”Regeringen vill inte göra någonting”
Regeringen har hittills varit ovillig att sätta in extra resurser till skolan för att möta den ekonomiska krisen i kommunerna. Centerpartiets Niels Paarup-Petersen menar att även om skolan är kommunernas ansvar, så vilar det ett ansvar även på staten och regeringen som är de som sätter ramarna och reglerna för skolans verksamhet.

Niels Paarup-Petersen (C)
– Det är fortfarande kommunerna som har huvudansvaret men staten måste göra sin del av jobbet. Det ekonomiska läget har ätit upp statsbidragen till skolan. Vi kunde konstatera i och med vårändringsbudgeten att regeringen inte vill göra någonting egentligen, säger han.
”Regeringen måste ge besked nu”
Det Centerpartiet vill se från regeringen här och nu är tydliga besked till kommunerna om att det kommer mer pengar till skolan i höst.
– Det är nu kommuner och andra huvudmän sitter och planerar nedskärningar baserat på hur ekonomin antas se ut nästa år. Så regeringen måste ge besked nu om hur det blir sedan. Så att inte lärare sägs upp i augusti för att återanställas ett par månader senare när det visar sig att det dyker upp mer pengar. Att bara stå och säga ”det där har vi ingenting med att göra”, det duger inte.
Betyder det här att kommunerna inte klarar av att ta sitt ansvar för skolan?
– Nej det skulle jag inte säga, kommunerna gör allt vad de kan. Det är regeringen som i praktiken har sänkt pengen, och det är regeringen som gång på gång lägger in fler regler som utökar skolans och lärarnas uppdrag. Så det finns inget som säger att regeringen eller staten är en mer seriös partner för lärarna, säger Niels Paarup-Petersen.
Behöriga lärare ska ge mer pengar till huvudmannen
Centerpartiets partiledare Muharrem Demirok har sedan han tog över efter Annie Lööf i februari 2023 uttalat stöd för hårdare reglering av och begräsningar av vinstutdelning i friskolor. Men exakt vad partiet egentligen vill i frågan har varit otydligt.
Niels Paarup-Petersen hänvisar till att partiet kommer med ett nytt skolpolitiskt program i september – oktober och att han inte kan gå in i detalj på vad som kommer att stå i det. Men en sak kan han göra klart: Centerpartiet kommer inte att förbjuda vinstutdelning. Därmot vill de förändra vad som genererar vinst.
– Vi vill förändra incitamenten för skolföretagen, vad man får betalt för att leverera. Det du tjänar mest på idag är att anställa färre behöriga lärare och leverera halvtaskig kvalitet. Så ska det inte vara. Den enklaste och tydligaste kvalitetsfaktorn i skolan är behöriga lärare. Därför ska de som anställer behöriga lärare få mer pengar.
Fakta: Särskild riksdagsdebatt
- Ett parti kan begära att riksdagen ska debattera en viss fråga som inte har samband med något ärende, till exempel skolan, vården eller situationen inom polisen. Det kallas för särskild debatt.
- Efter samråd med partiernas gruppledare beslutar talmannen om och när den särskilda debatten ska ske. Den minister i regeringen som ansvarar för frågan deltar i debatten.
Källa: Riksdagen.se