Ska spara 100 miljoner: ”Det här är bara början”

Besparingarna behövs för att få budgeten i balans, säger skolchefen Mikael Tybell.

Besparingskaos knäcker skolan.
I Lindesberg ska till exempel 100 miljoner kronor sparas. Drygt en fjärdedel tas från skolan.
Många lärare befarar att det bara är början.

Demografiska förändringar, att färre barn kommer att börja skolan de närmaste åren är det gemensamma argumentet när kommun efter kommun sparar på skolan.

I Lindesberg ska 100 miljoner kronor sparas.

– Det behövs för att få budgeten i balans, säger skolchefen Mikael Tybell.

För skolan innebär det en besparing på 26-27 miljoner kronor vilket kommer att innebära att flera skolenheter kommer att försvinna och att andra slås samman.

– Vi kommer att ha en överkapacitet inom några år. Vi behöver planera för det, säger Mikael Tybell.

Enligt skolchefen finns det inga färdiga beräkningar om hur förändringen kommer att slå mot personalen i skolan. Men oron är stor bland lärarna att det som presenterats bara är början.

– Det kommer att bli större barngrupper och mindre personal. Fler barn riskerar att hamna efter, säger läraren Sara Gunnarsson till Sveriges Radio.

”Behövs fler, inte färre”

I Fagersta har tolv personer fått lämna sina tjänster inom skolan på grund av besparingarna i kommunen, enligt Armin Dujso, ordförande för Sveriges Lärare i Fagersta.

– Det handlar om elevassistenter, språkhandledare, förskollärare och visstidsanställda. De hade i några fall fått lön via statsbidrag och när det försvann hade kommunen inte längre råd att behålla dem, säger Armin Dujso.

Armin Djuso, ordförande för Sveriges Lärare i Fagersta.

– Vi argumenterade länge för att de skulle vara kvar. Det behövs fler, inte färre, vuxna i skolan. Nu blir det sammanslagningar av skolor och större elevgrupper med risk att det blir stökigare.

Även i Fagersta oroas man för att de nedskärningar som nu genomförts bara är början.

– Ja, det här är nog bara början. Kommunen anpassar kostymen allt eftersom, säger Armin Dujso.

I Hudiksvall har Sveriges Lärare ställt tjänstemän och politiker mot väggen med manifestationer och egna enkäter.

Anmälde till arbetsmiljöverket

Facket bedömde att det fanns stora brister i arbetsmiljön. Brister som gjorde att lärarna riskerade sin hälsa, och gjorde under våren en anmälan till arbetsmiljöverket, en så kallad 6:6A.

– Vi kände att vi fick gehör. Att de styrande lyssnade på oss, säger Ing-Mari Mårtensson, ordförande för Sveriges Lärare i Hudiksvall.

Men ytterst lite hände. Elevgrupperna har ökat ytterligare, undervisningstiden har ökat med 2-3 timmar i veckan och lärare flyttas mellan enheter. Flera som varit behöriga har flyttats till tjänster där de är obehöriga.

– Kollegor säger upp sig eller går ned i arbetstid för att slippa jobba 20 procent på en annan skolenhet, säger Ing-Mari Mårtensson.

Enligt henne har åtstramningarna fått flera negativa konsekvenser med fler utåtagerande elever, slagsmål och förstörd inredning i skolorna.

 

LÄS MER: 

Skolverket svarar på sina egna utskällda frågor

Maria Wiman: I en rimlig värld hade studenterna köat för att bli lärare

Maktbarometern: Vi Lärare tredje mäktigast i Skolsverige