Protesterna växer efter nedskärningar på 200 miljoner

Den 31 maj samlas lärarna på Olof Palmes Torg i Örebro för att protestera mot nedskärningarna på skolan. Bilden från manifestationen i Stockholm den 6 maj. Foto: Sven Lindwall

Lärarna i Örebro ansluter sig till protestvågen med en manifestation i city.
– Vi har genomgått ett stålbad här med nedskärningar på över 200 miljoner kronor i Örebro sedan 2017, säger Pär Boström på Sveriges Lärare.

LÄS ÄVEN:

Efter lärarprotesterna: 102 nya miljoner till skolan

”Utan protesterna hade vi inte sett röken av miljonerna”

Den 31 maj samlas lärarna på Olof Palmes Torg i Örebro.

– Det är uppförsbacke för alla som jobbar i skolan att ständigt arbeta med kravet på nedskärningar i skolverksamheten. Kommunal kommer att sluta upp och protestera med oss och vi välkomnar andra grupper att vara med. Självklart hoppas vi att allmänheten också visar sitt stöd, säger Pär Boström. 

Han är lärare på Mellringeskolan på väster i Örebro och förtroendevald på Sveriges Lärare.

– När jag gått igenom budgetarna från 2017 till 2021 går det att se att kommunen har haft krav på effektiviseringar (nedskärningar) på skolan med över 200 miljoner under de åren.

Mycket som förvånar

Pär Boström påpekar att ansvariga politiker har som verksamhetsmål att alla elever i skolan ska nå kunskapsmålen, men lärarna ges inte förutsättningar till detta. Krav och resurser går helt enkelt inte ihop.

Pär Boström, Sveriges Lärare i Örebro.

– För 2023 års skolbudget handlar det om 46,4 miljoner i besparingar. Det är overkliga nedskärningar i skolan och då måste vi ändå ha i åtanke att 2024 kan bli ett ännu mörkare år, säger han.

Det är inte bara sifforna i budgeten som Pär Boström reagerar på. Vissa formuleringar förvånar honom.

– Även om de inte använder exakt de orden, så är innebörden att ”om budget och verksamhet inte går ihop, så går budgeten först”, vilket är i strid med skollagen. Det är så otroligt cyniskt. Alla elever ska ha samma förutsättningar, men konsekvensen blir ju att många inte får det stöd de har laglig rätt till och inte klarar behörighetskraven till gymnasiet eller faller bort där, säger han.

Många som tar stryk

Pär Boström fortsätter:

– En så stor andel som cirka 25 procent av eleverna i grundskolan blir inte behöriga till ett nationellt gymnasieprogram. Och det är ungefär lika stor andel varje år. Utslagningen börjar redan i grundskolan. Mellan 25 och 30 procent av eleverna i gymnasieskolan avslutar inte gymnasieskolan med en gymnasieexamen. Att sluta avsluta skolan med en gymnasieexamen anses idag vara den viktigaste förutsättningen för vidare studier eller jobb. 

Lärare och annan skolpersonal tar också stryk.

– Det är psykiskt påfrestande att drabbas av besparingarna. Jag tror inte politikerna förstår vilka konsekvenser neddragningar, besparingar och så kallade effektiviseringar får i skolan både för elever och för oss anställda.

I Örebro kommun är 69 procent av lärarna behöriga.

­– Det innebär att var tredje lärare är obehörig och måste stöttas av sina behöriga kollegor. Lägg till extra jobb som uppstår när det sparas på exempelvis lärarassistenter och stressen med stora klasser och ökad dokumentation. Det är det här vi protesterar mot – inte bara budgeten i sig, säger Pär Boström.

Här är Sveriges Lärares krav

Hans krav på skolpolitikerna i Örebro ser ut så här:

  • Satsa mer pengar på skola och förskola.

– Mer resurser behövs så att klasser och grupper kan bli mindre. Mindre barngrupper i förskolan.

  • En god arbetsmiljö, bra arbetsvillkor och rätt förutsättningar för läraruppdraget. 

– Se till att lärare får tid med barnen i förskolan och för sin undervisning i skolan.

  • Rensa på arbetsuppgifter i läraryrket.

– På sina håll har lärare blivit lite av allt-i-allo på skolan och dignar under dokumentationskrav. Det här måste åtgärdas.

  • Öka andelen legitimerade lärare i förskola och skola

– Det är helt enkelt ynkligt att andelen behöriga lärare i kommunens grundskolor endast är 69 procent. Andelen legitimerade lärare i Örebro måste bara upp av så många olika skäl.

  • Löneuppvärdera lärare, studievägledare och yrkesvägledare.

– Det här går också hand i hand med att Örebro ska kunna attrahera legitimerade lärare. Sedan är det ett stort problem att bara fyra av tio grundskolor har heltidsanställda studie- och yrkesvägledare. På övriga skolor är det ett mishmash av konstiga procentsatser i tjänsterna och de flesta av dem saknar rätt utbildning för studievägledningen. Detta är i strid mot den likvärdiga utbildningen, säger Pär Boström. 

Sveriges Lärares krav i Örebro

Sveriges Lärare protesterar mot att kommunen gjort nedskärningar i skolan på 200 miljoner kronor från 2017 till 2021 – och att det i budgeten för 2023 ska sparas ytterligare 46,4 miljoner kronor.

Dessutom ser Sveriges Lärare att budgeten för 2024 kommer bli ett stålbad för skolan och kräver att Örebro kommun:

  • Satsar mer pengar på skola och förskola.
  • Rätt förutsättningar för läraruppdraget med en god arbetsmiljö och bra arbetsvillkor.
  • Rensar på arbetsuppgifter i läraryrket.
  • Ökar andelen legitimerade lärare i förskola och skola (andelen behöriga lärare i kommunens grundskolor är 69 procent).
  • Löneuppvärderar lärare, studievägledare och yrkesvägledare.
 

Läraruppror i protest mot nedskärningar – varnar för flykt

Budgetkaoset bubblar – här tvingas skolorna spara

Fler lärare demonstrerar mot nedskärningar – ”Allvarligt”

Efter nya lärarprotesten: ”Det här var bara början”