Förskollärare omplaceras för att spara pengar

Andrea Meiling, ordförande för Sveriges Lärare i Göteborg, är positiv till att föräldrarna protesterar mot nedskärningarnas effekter.

I Göteborgs stad pågår ett nytt föräldrauppror. Nu är det förskollärarna som får stöd i kampen mot besparingarna – som lett till omplaceringar.
– Politikerna lyssnar mer på föräldrar än på oss, säger Sveriges Lärares ordförande i Göteborg, Andrea Meiling.

Två gånger under 2023 har Sveriges Lärare i Göteborg manifesterat mot kommunens nedskärningar på skolan.

Nu står både skolföräldrar och förskoleföräldrar på deras sida.

LÄS ÄVEN: Här protesterar lärarna mot ”döden för svenska skolan”

På en vecka har Martina Chai och Julia Karlsson samlat in över 700 underskrifter i protest mot nedskärningar inom förskolan. Det skriver GP.

– Allt verkar handla om pengar. Barnens trygghet, utveckling och lärande åsidosätts, säger Martina Chai, förälder till barn på Almhults förskola i Torslanda, till tidningen.

Hennes barn går på en avdelning med 42 barn där fyra förskollärare ansvarat för utbildningen, tillsammans med barnskötare. Men förskolan går med underskott och två av lärarna ska omplaceras till en annan förskola.

Så drabbas förskollärarna

– Vi är arga på att styret inte bryr sig om att det ska vara högskoleutbildad personal. Vi har gått från 60 procent förskollärare till 37 procent. Man har inte råd att anställa fler men man är nöjd politiskt med barnskötare, säger Andrea Meiling.

Budgeten för förskolan räcker inte till för 2024, säger hon.

Den minskade lärartätheten får konsekvenser för förskollärarna.

– De i kan inte göra vad läroplanen säger att de ska. Och från arbetsgivarhåll vill man inte säga när undervisningen börjar. Så vi har förskollärare som börjar klockan sex på morgonen, när ingen undervisning sker. Göteborgs stad kan varken organisera för förskollärare eller följa läroplanen, säger hon.

För lärare inom fritidshem är behörigheten ännu lägre.

– Det är elevassistenter och andra outbildade. Vi fick några flera anställda på fritidshem, men bara 8 procent av alla anställda inom grundskoleförvaltningen har den rätt utbildning. Det är en liten del av personalen som ska bära uppdraget – och även här finns läroplaner, säger Andrea Meiling.

”Bryr sig mer om föräldrar”

Hon är positiv till föräldrarnas engagemang.

– Det visar att vi har samma bild. Föräldrarna har förstått varför kvaliteten brister. Och politikerna lyssnar oftare på föräldrar, de upplevs mer som kunder och väljare. Det är känsligare när föräldrar hör av sig. Men vi som jobbar är också väljare, säger hon.

Sveriges Lärare fortsätter att protestera mot nedskärningarna, 23 november i Stockholm och Salem.

LÄS ÄVEN: 

Lärarna har fått nog: STOPPA SLAKTEN PÅ SKOLAN!

Lärarnas larm: Så drabbas vi av nedskärningarna

5 500 föräldrar på lärarnas sida i protest mot nedskärningar