Rebellrektorns seger efter kampen mot budgeten

Rebellrektorn Malin Rimmös kamp för ökade anslag till skolan bar frukt: ”Man ska inte alltid stryka medhårs”, säger hon.

Rebellrektorn Malin Rimmös kamp för ökade anslag bar frukt.
Kommunen skjuter till 4,1 miljoner kronor.
– Man ska stå upp för det man tror på, säger Malin Rimmö.

När Hansåkerskolans rektorn Malin Rimmö i Stugun insåg att pengarna hon tilldelats i budgeten inte skulle räcka för att erbjuda eleverna det som skollagen kräver struntade hon i budgeten.

– Skollagen är inte en önskelista som politikerna kan välja delar av. Antingen får de följa den eller så får de göra om den.

De styrande politikerna blev upprörda och krävde att hon precis som alla andra tjänstemän i kommunen anpassade verksamheten efter de tilldelade medlen. Malin Rimmö kallades upp till HR-chefen och tilldelades en varning.

Ökat med 4,1 miljoner

Men hon stod på sig.

När nästa års budget nu presenteras har barn- och utbildningsförvaltningen fått ökade anslag med 4,1 miljoner kronor. Från 98,9 miljoner till 103 miljoner kronor.

– Det är fortfarande ansträngt ekonomiskt men det ser ut som att vi kommer att kunna erbjuda alla elever med behov av extraordinärt stöd det som de har rätt till, säger Malin Rimmö.

”Ska inte alltid stryka medhårs”

Huruvida det var hennes kamp som fick politikerna att skjuta till mer pengar låter hon vara osagt.

– Jag hoppas att det har haft effekt. Man ska inte alltid stryka medhårs. Man ska stå upp för det man tror på och också tro på att en förändring är möjlig. Att bestämma över skolan är ett stort ansvar och det är viktigt att politikerna tar det. Vårdnadshavare och andra har börjat ställa högre krav och nu finns det även en dom från Högsta Domstolen som slår fast att elever har rätt till stöd.

Vad gör du om pengarna inte räcker…?

– Det är mitt ansvar att se till att skollagen upprätthålls och det ser bra ut för tillfället. Samtidigt läggs det till nya uppgifter på skolan. Bra saker som skolbibliotek, till exempel, men det är inte gratis.

LÄS MER:

Rektorn fick nog av besparingar – struntade i budgeten

Struntade i budgeten – får ”tillrättavisning” av kommunen

Rektorn fick ”erinran” – efter att hon pratat med media

Fler rektorer vill strunta i budgeten: ”Ser upp till henne”