Marie Wall Almquist, ordförande i Sveriges Lärares Malmö, var en av talarna på Stortorget. Foto Christian Örnberg
Lösningen: Så kan politikerna rädda skolan
Marie Wall Almquist, ordförande för Sveriges Lärare i Malmö, förde fram sin frustration men också en lösning till politikerna i Malmö. Foto: Christian Örnberg
Nedskärningar
Marie Wall Almquist, ordförande för Sveriges Lärare i Malmö, höll ett brandtal om hur politikerna kan rädda skolan i Malmö.
Här är hennes tal ord för ord:
LÄS MER:
Här har lärarna fått nog: ”Fruktansvärd besparing”
Uppmaningen till Malmös politiker: ”Våga prioritera skolan”
Lokala facket tar strid: ”Många som vill protestera”
”Mötesdeltagare, åhörare, kollegor!
Malmö är en unik stad. Med ett gynnsamt läge i regionen, ett ungt universitet i utveckling, ett expanderande näringsliv som skriker efter arbetskraft och i Malmö ligger de kulturella näringarna i framkant.
Många kommuner har ett fortsatt tufft ekonomiskt läge och Malmö är inget undantag. Men för att fortsätta forma framtidens Malmö krävs satsningar på skola och utbildning.
Vi vet alla att en bra förskola och skola är nyckeln till framtiden för alla unga individer som växer upp. Och en förutsättning för deras förmåga att bidra i samhället i framtiden. Det samhället investerar i utbildning idag, ger mångdubbelt tillbaka i morgon.
”Allt detta vet också våra politiker”
När politikerna i stället försummar att investera i ungas skolgång, så riskerar det att följas av förödande konsekvenser här och nu och en skyhög kostnad i framtiden. Specifikationerna på den notan stavas sociala problem, segregation och utslagning, försämrad konkurrenskraft och välfärd och minskad tillit och arbetsro. All detta vet vi och allt detta vet också våra politiker.
De nedskärningar som nu görs i förskola och skola får direkta och allvarliga konsekvenser för såväl kvalitet i undervisningen som för lärares arbetsmiljö. Personaltätheten och lärartätheten minskar, resurspersoner försvinner och barn- och elevgrupper ökar och i slutändan betalar lärare med sin hälsa. Politikens löfte om att effektiviseringarna inte skulle drabba verksamheterna kommer inte att kunna infrias.
Försämrade förutsättningar för att fullgöra undervisningsuppdraget medför i sin tur försämrade förutsättningar för våra barn och elever att utvecklas i sin fulla potential.
Vi lärare talar faktiskt inte i egen sak. Får barn och elever inte den undervisning och de stöd de behöver och har rätt till – ja, då slår det mot hela landets framtid och välstånd.
Säkerställ en god löneutveckling för alla lärare och studie- och yrkesvägledare.
I Malmö behöver politiken sätta fokus ytterligare fokus på att behålla behöriga och legitimerade lärare. Vi vet att det finns många av oss som verkligen valt att arbeta just i Malmö, för det är här det händer. Ge oss den möjligheten!
Säkerställ att det finns goda förutsättningar för att hålla ett helt yrkesliv.
Säkerställ en god löneutveckling för alla lärare och studie- och yrkesvägledare, en löneutveckling som också ger den nödvändiga och tydliga signal till våra unga som står i begrepp att välja yrkesutbildning.
Och säkerställ att det finns tillräckligt med personal i alla skolor – personal som på olika sätt kan skapa trygghet och studiero, i alla verksamheter i Malmö Stad.
Stortorget i Malmö fylldes av lärare och studie- och yrkesvägledare som protesterade mot nedskärningar i skola och förskola. Foto: Christian Örnberg
Säkerställ likvärdiga möjligheter för Malmös alla barn och ungdomar, genom en fritidshemsverksamhet som kan fylla det kompensatoriska uppdraget genom en kulturskola tillgänglig för alla.
I dag är det många lärare som lämnar i förtid, eller helt väljer en annan yrkesbana. Det har vi inte råd med.
Foto: Christian Örnberg
I dag saknar vi lärare i så gott som alla skolformer – vi har en katastrofalt låg andel förskollärare i förskolan i Malmö – 29 procent – att jämföra ed rikssnittet på 40 procent. I grundskolan har vi mellan 300 och 400 obehöriga som undervisar och på gymnasiet är konkurrensen med fristående skolor påtaglig och inom SFI har studiehandledningen för modersmål helt enkelt tagits bort.
Finansieringen av skolan är en av kommunens kärnuppgifter. Det är ett viktigt ansvar, ibland ett tungt ansvar, men ett ansvar som måste tas. I såväl goda som dåliga tider. Regeringens prioriteringar i budget är en betydelsefull faktor, men att politiker skyller nedskärningarna på varandra hjälper inte i givet läge.
Men ett ändrat synsätt så handlar det om investeringar i stället för kostnader. Investeringar i våra barns framtid, för att säkra kommande generationers välfärd.
Foto: Christian Örnberg
Politiker som sparar på skolan kommer inte att skriva historia; politiker som förstår värdet av kunskap och utbildning för alla, som vågar investera i framtiden kommer att ses som framsynta samhällsbyggare.
Sveriges Lärare är väl medvetna om det kärva ekonomiska läget, men i svåra tider behöver kommunen värna om det som är viktigt i framtiden.
Nu behöver Malmös framsynta och kraftfulla politiker sätta skola och utbildning först!
Investera i våra barn och unga, för en skola värd Malmös unika förutsättningar och möjligheter och för en skola där alla vill vara – barn, elever och lärare!”
LÄS MER:
Stockholm: ”Utan protesterna hade vi inte sett röken av miljonerna”
Umeå: 1,2 miljarder i vinst – ändå ska kommunen spara i skolan