Lärarnas desperata drag: ”Gör ont i hjärtat att läsa”

Emelie Svedberg, ordförande Sveriges Lärare i Bollnäs, som samarbetade med lokaltidningen Ljusnan för att få ut lärarnas nödrop.

Lärarna i Bollnäs var hårt pressade men politikerna lyssnade inte.
Då samarbetade Sveriges Lärare med lokaltidningen Ljusnan.
Resultatet: Det var värre än befarat.

I en enkätundersökning som gick ut till Bollnäs samtliga lärare svarade åtta av tio att de överväger att lämna yrket.

Enkäten skickades ut strax före julhelgen och 209 av 409 lärare svarade.

Att många av lärarna upplevde arbetet tufft var väl känt och hade framförts till politikerna många gånger. Men responsen upplevdes som tunn.

Emelie Svedberg, ordförande för Sveriges Lärare i Bollnäs tog tag i saken.

– Sveriges Lärare i Hudiksvall hade gjort en liknande sak tillsammans med sin lokaltidning. De berättade om sina erfarenheter och sedan kontaktade jag vår lokaltidning, Ljusnan.

LÄS OCKSÅ: Här väntas ”katastrofala” nedskärningar på lärare

”Omöjliga förutsättningar”

Att hälften av lärarna bemödade sig att svara dagarna innan julhelgen är i sig ett tecken på hur besvärligt man upplever arbetssituationen, menar Emelie Svedberg.

– I och med att enkäten var anonym vågade man svara. Det ger en viktig verklighetsbeskrivning. Och nu får allmänheten en bild av hur situationen på skolorna i Bollnäs ser ut. Kanske innebär det en ökad förståelse, att man ser att lärarna gör ett jättebra jobb utifrån omöjliga förutsättningar.

Ljusnan har publicerat några av frisvaren:

”Vill egentligen inte söka mig till annat yrke men kan inte se hur jag ska orka 20 år till”

”Jag känner att jag kommer köra slut på mig i det här yrket, därför vill jag byta. Vilket är tråkigt då jag tycker om jobbet om jag får bra förutsättningar”

”Det är vanligt att vakna mitt i natten av stress och hjärtklappning”

”Orkar inte längre med sina familjer”

– Det gör ont i hjärtat att läsa. Vardagen som lärarna beskriver, att de kämpar så hårt att de inte längre orkar med sina familjer, att det inte ser något ljus i tunneln, säger Emelie Svedberg.

Nicklas Fredriksson, ordförande Barn- och ungdomsnämnden och Ann-Katrin Samuelsson, vice ordförande i barn- och ungdomsnämnden.

Barn- och ungdomsnämndens ordförande, Nicklas Fredriksson och vice ordförande Ann-Katrin Samuelsson publicerade snabbt ett gemensamt uttalande på Facebook. De menade att de jobbat hårt med att stärka arbetsmiljöarbetet och uttrycker besvikelse över publiceringen.

”Det är beklagligt att nämnden och förvaltningen inte har fått möjlighet att bemöta det som publicerats i Ljusnan, vilket ger en ensidig och potentiellt missvisande bild av arbetsmiljön. Ljusnans enkät riskerar att skapa en felaktig uppfattning om de insatser som faktiskt genomförts, utan att ge ett fullständigt sammanhang eller belysa de framsteg som gjorts.”

– Vi har bjudit in politikerna till studiebesök i skolorna många gånger men det har inte kommit, säger Emelie Svedberg.

LÄS MER: 

Efter fackets krav: Skolverket ska utreda anmälningar om våld

Nya siffror: Våld mot lärare ökar bland yngsta barnen

”Motivation inte en produkt som lärare delar ut”