Skolans budgetkris – här skjuter kommunen till pengar
I Nacka har budgeten ökats för stora delar av kommunens skolor. ”Det här ska räcka för att säkra kvaliteten”, säger Mats Gerdau (M). Men facket ser att det behövs mer.
Nedskärningar
Nacka kommun puttar in mer pengar till för- och grundskola. Men fritidshem och gymnasium får fortsätta utan.
– Vi slipper säga upp personal säger Mikael Eriksson, Sveriges Lärare.
LÄS ÄVEN: Budgetkaoset bubblar över skolorna – här bantas det
Alliansen i Nacka (Moderaterna, Liberalerna, Centerpartiet och Kristdemokraterna) har beslutat att utöka budgeten för förskola, pedagogisk omsorg, förskoleklass, grundskola samt anpassad grundskola.
Totalt innebär det 21,9 miljoner kronor extra – en uppskrivning till 5,5 procent av de 6,7 som enligt Sveriges Kommuner och regioner krävs för att kompensera för kostnadsökningarna.
– Det gäller generellt i hela Sverige, men det är olika i olika kommuner med hyror och pensionskostnader. Det här ska räcka för att säkra kvaliteten, säger Mats Gerdau (M), kommunstyrelsens ordförande.
Sveriges Lärare är glada över tillskottet, men ser att det krävs mer.
”Inte i närheten av industrin”
– Så långt som vi kommit i löneförhandlingarna är vi inte i närheten av industrins märke, och det är normerande även om vi har ett sifferlöst avtal. Men vi ser inte det som sker i Stockholm, att vi skulle tvingas säga upp personal. Det gör vi inte, säger Mats Eriksson.
Mikael Eriksson.
Samtidigt står gymnasieskolan och fritidshemmen utanför satsningen.
För gymnasiet gäller en uppskrivning på 1,8 procent.
– Där har vi inte fått återkoppling om att de skjuter till ytterligare, säger Mats Eriksson.
Något som enligt Mats Gerdau är en omöjlighet.
Regionen med gemensam prislista
– Vi har en gemensam prislista i regionen för att det ska fungera med valfriheten för eleverna. Vi har enats om en gemensam skolpeng för att slippa skicka mellan kommunerna och skulle vi höja hade det krävts att vi gjort det allihop och det är en omfattande process att ena alla 26 kommuner. Vi har börjat diskutera budget för 2024 och vi får beakta detta, säger han.
För fritidshemmen gäller inte den regionala överenskommelsen.
– Den här gången valde vi förskola och skola. Och skolorna kan prioritera själva mellan grundskola och fritids, säger Mats Gerdau.
Sveriges Lärare befarar att barngrupperna kommer att öka i storlek och att kommunen inte kommer att ersätta pensionsavgångar.
– Men vi hoppas på ytterligare lönesatsningar för lärarkollektivet. Att vi inte ska behöva bekosta de satsningar om görs med vår arbetsmiljö, säger Mikael Eriksson.
LÄS ÄVEN:
Läraruppror i protest mot nedskärningar – varnar för flykt
Upproret: Här protesterar lärarna mot nya nedskärningar
Fackliga ombud sökes: ”Kan påverka mycket”
Lärare hotas av uppsägning efter sparkraven