Facket varnar: Nedskärningarna ger fler sjukskrivna lärare
”Vi kommer att förlora lärare på nedskärningarna”, säger Rebecca Nilsson Wallin på Sveriges Lärare.
Nedskärningar
Skolverksamheten är redan ”effektiviserad” in på bara benet efter åratal av nedskärningar. Nu kan inte lärarfacket se vad nästa utlovade besparing ska lyckas skära bort – utan att hela bygget rasar.
– Det är så bantat att inte en enda person till kan försvinna, säger Rebecca Nilsson Wallin på Sveriges Lärare.
Kommunfullmäktige runt om i landet fortsätter att klubba igenom besparingar på skolan. På landets mindre orter finns ofta mindre att skära bort, och i Kungsör oroar sig lärarna för framtiden.
– I vår kommun finns det inte så många skolbyggnader och andra saker man kan dra ner på. Då blir det personal det handlar om, säger Rebecca Nilsson Wallin som är föreningsombud för Sveriges Lärare i Kungsör.
Vi har både kort- och långtidssjukskrivna på skolorna.
Enligt SCB:s senaste siffror (2022, kvartal 3) har den västmanländska kommunen en folkmängd på 8 736 invånare, vilket placerar den på plats 239 av 290 av landets kommuner sorterat efter befolkningsmängd. Där finns en gymnasieskola och fyra grundskolor, varav tre sysselsätter färre än 11 lärare.
Trots det gjorde kommunen besparingar på skolan förra året som motsvarar 20 lärartjänster. Och nyligen utannonserade fullmäktige en lika stor besparing för i år.
– I fjol försvann alla elevassistenter och resurspersoner. De försvann bara poff! Det har jättestora konsekvenser för studiero, och det påverkar lärarna jättemycket, säger Rebecca Nilsson Wallin.
Hur märks det?
– Vi har både kort- och långtidssjukskrivna på skolorna och många lärare är trötta och överbelastade. Pressen på den enskilda läraren blir stor och det blir mer fokus på att upprätthålla ordning och hantera situationer än på undervisning.
– Ska jag springa efter den här elever som lämnade klassrummet i affekt? Det kanske man behöver göra, och då går de andra eleverna miste om sin undervisning.
Effektiviseringar och inflation en dubbel smäll
Bakom nedskärningarna ligger kommunens så kallade effektiviseringsmål som innebär en minskning av resurserna varje år, i kombination med ökade kostnader för de kommunala bolagen som tvingas betala högre ränta på grund av inflationen.
– Kommunen har fokus på att de kommunala bolagen måste gå runt, och då tar man pengar från skolan och ger till Kungsörs KommunTeknik AB. Det är vi såklart inte nöjda med.
Vi kommer att förlora lärare på det här.
Vad de nya nedskärningarna kommer att resultera i konkret vet facket inte ännu. Rebecca Nilsson Wallin har själv svårt att förstå hur det ska gå ihop, men tror sig veta vilka som i slutändan får betala priset.
– Vi kommer inte leva upp till skollagen när det gäller stöd till eleverna. Eftersom lärare är lojala och bryr sig mycket om sina elever kommer de försöka kompensera för det här vilket leder till ökad stress och fler sjukskrivningar. Vi kommer att förlora lärare på det här, säger hon.