Enligt polisens beräkningar samlades 2 500 personer till manifestationen den 6 maj. Foto: Sven Lindwall
102 nya miljoner till skolan efter lärarnas protester
Skolborgarrådet Emilia Bjuggren: ”Man vore ju inte människa om man inte berördes av vittnesmålen från skolan”. Foto: Sven Lindwall och privat
Nedskärningar
Den 6 maj demonstrerade Stockholms lärare.
Kravet: 250 miljoner för att täcka årets underskott i skolan.
Tio dagar senare skjuter staden till 102 miljoner extra till grundskolan.
LÄS ÄVEN: Protestledaren: ”Plåster på en blödande halspulsåder”
Instagramkontot #Stockholmsskolorlarmar har länge vittnat om konsekvenserna av nedskärningarna i skolbudgeten – och den 6 maj protesterade 2500 personer vid Stockholms stadshus och på Mynttorget.
Hur mycket har lärarnas protester och påverkat ert beslut?
– Man vore ju inte människa om man inte berördes av vittnesmålen från skolan. Så skulle jag vilja uttrycka det, säger skolborgarrådet Emilia Bjuggren till Vi Lärare.
Hon tillägger:
– Jag är stolt över engagemanget i skolorna. Jag har själv sett hur personalen kämpar. Skolan är ju barnens viktigaste plats utanför hemmet och att då läsa vittnesmålen från personal som är rädda för att inte hinna hjälpa alla barn. Det tar hårt att se den oron.
Friskolorna kompenseras
Stockholm stad skjuter alltså till 102 miljoner extra till grundskolan.
– Rent formellt fattas det beslutet i juni, men vi vill att skolan ska kunna planera verksamheten inför nästa termin redan nu. Det kommer ganska snart kunna komma besked om vad det här innebär skola för skola, säger Emilia Bjuggren.
Och alla 102 miljoner går inte till de kommunala skolorna?
– Nej, vi måste ju följa lagen. 77 miljoner går till kommunala skolor och friskolorna kompenseras för detta med 25 miljoner. Här vill vi att regeringen går in och ser till att det blir nya regler. Vi hade ju hellre satsat de 25 miljonerna på skolor med underskott istället för att pengarna går till friskolekoncerner som redan går med vinst, säger Emilia Bjuggren.
Skolborgarrådet säger till Vi Lärare att de ”vänt på alla möjligheter ” när det gäller budgeten.
Hur då?
– Vi har grävt djupt i kassan för att få till det här. Vi har också sett att vikande elevunderlag är ett stort problem för många. De här skolorna måste få mer tid på sig att ställa om. Därför ändrar vi vårt regelverk så att en skola får ha underskott i två år istället för i ett år. säger hon.
Statsbidragen, då?
– Vi har fått två miljarder mindre i statsbidrag i Stockholm. Samtidigt har en mängd faktorer gjort att den ekonomiska krisen fördjupats. Det är en kris här och nu som behöver lösas, men vi har också nästa år att tänka på. Regeringen måste ge oss ett snabbt besked om hur mycket vi får i statsbidrag 2024. Skolan står högt på vår agenda, men vi måste veta vad vi har att förhålla oss till. Tack och lov för att vi har buffertar. Det har inte alla kommuner, säger Emelie Bjuggren.
SKR:s larm om ekonomiskt ras
Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) släppte på tisdagen en ny ekonomisk bedömning, där stigande räntor och inflation leder till ett ras i ekonomin:
Från rekordresultat 2021 och starka siffror 2022 faller det samlade resultat i landets kommuner och regioner med 50 miljarder kronor till en samlad förlust på sex miljarder kronor under 2023. Nästa år sjunker resultatet med ytterligare 28 miljarder kronor.
– Det är en väldigt tuff situation. Men vi har klarat av att ta oss igenom svåra tuffa ekonomiska tider tidigare. Men staten behöver ta sin del av ansvaret. Det krävs att staten har en förutsägbarhet över tid, säger Anders Henriksson, SKR:s ordförande till TT.
Vill få tydliga budgetbesked
SKR vill – precis som skolborgarrådet i Stockholm – så snabbt som möjligt få tydliga budgetbesked från regeringen för 2024 och 2025.
Annika Wallenskog, chefsekonom på SKR, säger så här till TT:
– Det är jätteviktigt att vi får en ökad långsiktighet hos kommuner och regioner, men också tydliga besked från staten för att undvika kortsiktiga beslut, eller att man genomför besparingar, som blir större än vad de skulle behöva vara.
2025 bedömer SKR att lågkonjunkturen ska vara över.
LÄS ÄVEN:
Läraruppror i protest mot nedskärningar – varnar för flykt
Tusentals lärare i protest – ”Står inför en katastrof”
Skolprofilerna under demonstrationen: ”Vi måste bråka mer”