Efter alla protester – var fjärde lärare riskerar jobbet

Nu klubbas kommunernas budgetar och på På Kryddgårdsskolan i Malmö riskerar en fjärdedel att bli av med jobbet. ”Det är ett hån”, säger Christina Hultén, facklig representant för Sverige Lärare.

Efter landsomfattande manifestationer mot neddragningar i skolan har kommunernas budgetar nu börjat klubbas.
Och skolorna drabbas.
På Kryddgårdsskolan i Malmö riskerar nu en fjärdedel av personal att bli av med jobbet.

Förslaget till budget i Malmö ska klubbas framåt julafton. Men det är inget paket personalen på Kryddgårdsskolan ser fram emot. När budgeten presenterades fanns ett sparkrav på fem miljoner för skolan. Uppemot en fjärdedel av tjänsterna kan försvinna.

– Det är ett hån mot vår verksamhet, mot de barn som befinner sig i utbildning i våra grundskolor. Det kan aldrig vara rätt att verksamheten ska hålla sig inom ekonomiska ramar som är för snäva och som får som effekt att vi inte kan upprätthålla vårt uppdrag det vill säga att arbeta enligt skollagen och Barnkonventionen. Då är det de ekonomiska ramarna som ska anpassa sig till verksamheten, säger Christina Hultén, facklig representant för Sverige Lärare på skolan.     

Förbättrade resultat

Kryddgårdsskolan ligger i ett så kallat utsatt område i stadsdelen Rosengård. Många av eleverna är i behov av extra hjälp och flera vittnar om att ungdomsgäng stryker runt för att locka med dem.

Satsningar som skolan gjort har förbättrat elevernas resultat, speciella läsgrupper där eleverna delas upp i mindre enheter för att få mer stöd från lärarna har varit framgångsrika.

– På lågstadiet har vårt arbete fått fler elever att knäcka läskoden och börjat bli självständiga läsare.

Fortfarande ett förslag

Det förbättrade skolresultatet har även höjt statusen på skolan som inte längre erhåller den högsta skolpengen per elev.

– Det är aldrig okej eller ens förhandlingsbart att spara på framtiden – på våra barn. De har rätt till en skolgång som låter dem lyckas, låter dem komma till en skola med vuxna som har tid med dem, säger Christina Hultén.

Skolans rektor, Julia Ljungberg, säger att budgetförslaget som lagts rivit upp mycket känslor.

– Fram till dess att det är klubbat är det ett förslag. Jag hoppas att det inte representerar verkligheten. Det är fel ur ett samhällsperspektiv.

”Sorgligt att det ska gå så långt”

Julia Ljungberg har följt rapporteringen om rektorn Malin Rimmö i Stugun som beslöt att ställa skollagen framför kommunallagen och därför sprängde budgeten.

– Jag har förståelse för hennes beslut. Det är sorgligt att det ska behöva gå så långt att en rektor tvingas ta ett sånt beslut.

Enligt Christina Hultén är det omöjligt att upprätthålla det kompensatoriska uppdraget när det blir färre vuxna kring eleverna.

– Det handlar inte enbart om lärare utan alla vuxna på skolan; EHT-personal, elevkoordinatorer, specialpedagoger, vaktmästare, skolledning…alla behövs, säger hon.

LÄS MER:

Chockökning av uppsagda lärare: ”Vi har varnat”

Rektorn fick nog av besparingar – struntade i budgeten