2 000 har tvingats sluta: ”Arbetsmiljön ohållbar”

Foto: Bildbyrån

Unik statistik som Kommunal tagit fram på uppdrag av Vi Lärare visar hur många av deras medlemmar inom skolan som blivit av med jobbet hittills i år.

2 000 av kommunals medlemmar, verksamma i skolan, har blivit av med jobbet hittills i år.
Lärarassistenter, elevassistenter och barnskötare.
– Arbetsmiljön blir ohållbar för dem som jobbar kvar, säger Kommunals förbundsordförande, Malin Ragnegård.

De värsta nedskärningarna på 30 år väntar inom skolan, enligt en rapport från Sveriges Lärare.

6 000 förskollärartjänster kan försvinna och upp till var tionde förskola kan tvingas stänga.

Nu larmar fackförbundet Kommunal om ytterligare nedskärningar inom skolan. På uppdrag av Vi Lärare har Kommunal tagit fram unik statistik om hur många av deras medlemmar inom skolan som blivit av med jobbet hittills i år.

”Sannolikt att varslen ökar”

Sepideh Westerberg.

En enkät skickades till samtliga lokalavdelningar och lagom till sommarlovet summerades svaren.

– Det är väldigt illavarslande. Siffrorna är från vårterminen och trots att bara runt tolv procent av kommunerna hunnit rapportera in är det höga siffror. Dessutom räknar många kommuner med större nedskärningar i sina prognoser framåt så det är sannolikt att varslen ökar, säger Sepideh Westerberg, utredare på Kommunal.

Svaren visade att 100 personer per månad hade tvingats bort men enligt Kommunals ordförande Malin Ragnegård är mörkertalet betydande. En stor andel av till exempel elev- och lärarassistenterna har osäkra visstidsanställningar som även om de jobbat i branschen i tio år så kan de bli av med arbetet snabbt genom att kontraktet inte förnyas.

Malin Ragnegård.

– Konsekvenserna kommer att bli katastrofala, säger hon.

– Mörkertalet är extremt. Det pågår nedskärningar i alla regioner. Det är sannolikt dubbelt så många som våra siffror visar, alltså ett par tusen personer hittills i år.

Sverigs Lärare delar bilden

Malin Ragnegård oroas för både sina medlemmar och för eleverna.

– Arbetsmiljön blir ohållbar för dem som jobbar kvar. Här är personer som slagit knut på sig själva i många år och som nu förväntas jobba ännu hårdare. Det kommer att bli förödande för eleverna.

Sveriges Lärares förbundsordförande Anna Olskog delar Kommunals bild.

– Det är som Malin Ragnegård säger, förödande för skolan och förskolan. Men det är också ödesdigert för hela samhället när man skär ned på skola och utbildning. Landets konkurrenskraft försvagas, samtidigt som barn och elever inte får den kvalitet på utbildningen som de har rätt till. Nedskärningarna som drabbar såväl lärare som andra yrkesgrupper i skolan är mycket oroande för allas vår framtid.

”Bra att samarbeta”

Anna Olskog.

Hur ser Sveriges Lärare på dessa nedskärningar som indirekt drabbar deras medlemmar?

– Våra medlemmar ser hur en redan stor arbetsbörda växer när man förlorar kollegor och viktiga kringresurser på arbetsplatsen. Det är förstås mycket negativt.  

Finns det någon annan väg att gå?

– Ja, det självklara är att staten måste skjuta till resurser. Sveriges Lärare vill dessutom se en rad åtgärder för att säkra en långsiktigt stabil finansiering av skolsektorn.

Kommunals ordförande efterlyser ett utökat samarbete med Sveriges Lärare och Sveriges skolledare för att öka medvetenheten bland allmänheten. Framgångsrika lokala gemensamma manifestationer har hållits under våren. 

– Det är bra och nödvändigt att vi samarbetar mot dessa nedskärningar, säger Anna Olskog.

LÄS MER:

Hårt drabbat av varsel – läraren skriver själv

Ny rapport: Värsta nedskärningarna på 30 år

Lärarnas vittnesmål om stora skolslakten

De protesterar mot skolans sparkrav på lärarnas dag