Rektorn: ”Som lärare behöver man ha fokus på undervisningen”

Heltidsmentorn Sandra Nilsson, läraren Inger Persson, rektor Susanne Svensson och Sveriges Lärares ombud Fredrik Gustavsson är positiva till arbetsmiljön på Norrevångsskolan.
Foto: Matilda Ahlberg

Heltidsmentorn Sandra Nilsson, läraren Inger Persson, rektor Susanne Svensson och Sveriges Lärares ombud Fredrik Gustavsson är positiva till arbetsmiljön på Norrevångsskolan.

Stressade lärare, lite för låg måluppfyllnad och mentorer som inte var tillgängliga.
Det var anledningarna till att skolledningen på Norrevångsskolan införde heltidsmentorer.

Det var utifrån tesen ”att lärare skulle få lov att vara lärare” som systemet med heltidsmentorer infördes på Norrevångsskolan för sex år sedan. Skolans ledning ansåg att det lades för mycket tid på annat än undervisning och att det stod i vägen för en ökad måluppfyllelse.

– Som lärare behöver man ha fokus på undervisningen och sitt ämne, har du kombinationen ämneslärare och mentor lägger man mycket tid på annat än sitt ämne, säger skolans rektor Susanne Svensson.

”Svårt att nå sin mentor”

En annan anledning handlade om tillgänglighet för eleverna.

– En mentor som också är idrottslärare kan ju vara nere i idrottshallen en stor del av dagen medan du som elev är på skolan. Det kunde helt enkelt vara svårt att nå sin mentor, säger hon.

Susanne Svensson är rektor på Norrevångsskolan.
Foto: Matilda Ahlberg

Susanne Svensson är rektor på Norrevångsskolan.

Inför uppstarten fördes många diskussioner kring hur lärarna skulle få mer tid till sin undervisning och till eleverna. Skolledningen hade också kontakt med en annan skola som använde sig av heltidsmentorer.

– Utifrån hur de hade gjort och deras erfarenheter resonerade vi och skapade vårt eget koncept. Vi gjorde också en undersökning på skolan där lärarna fick svara på hur mycket tid de lade på sitt mentorskap, säger hon.

Extra undervisningtimme

Med hjälp av en extra undervisningstimme för lärarna fick de sedan ihop det ekonomiska pusslet och Susanne Svensson berättar att förändringen mottagits positivt.

– Lärarna upplever att de hinner med sitt arbete bättre och kan fokusera på sitt ämne. De säger sig känna mindre stress och det ser vi också på statistiken genom en bättre närvaro för personalen, säger hon.

Fredrik Gustavsson är ombud för Sveriges Lärare på Norrevångsskolan.
Foto: Matilda Ahlberg

Fredrik Gustavsson är ombud för Sveriges Lärare på Norrevångsskolan.

Sveriges Lärares ombud på skolan, Fredrik Gustavsson, om den extra undervisningstimme som lades på lärarna:

– I relation till tiden lärarna tidigare lagt på mentorsuppdraget tyckte de att det var okej. Det är också något vi pratar om varje år när tjänstefördelningen görs och hittills har lärarna sagt att de vill ha kvar heltidsmentorsuppdraget, säger Fredrik Gustavsson, SO-lärare och Sveriges Lärares representant på skolan.

Är det något som är ett problem är det snarare heltidsmentorernas arbetsbelastning som utmanar, menar han.

– Vi har diskuterat mycket kring den stora arbetspuckel som utvecklingssamtalen för med sig för mentorerna och hur man kan underlätta för dem under den perioden, säger han.

Kräver tydlighet

Att ha heltidsmentorer på skolan kräver dock en del arbete och justeringar. Det måste finnas en struktur och planer på vem som ska göra vad. Något som skolledning och personal tillsammans skruvat på och diskuterat löpande sedan införandet.

– Ibland kan läraren tycka att något är ett mentorsuppdrag medan mentorn tycker tvärtom. Därför måste det vara tydligt vad det är mentorn ska kommunicera och vad som ligger på läraren. Detta är något vi ändrar på allt eftersom som något dyker upp.

– Det gäller att se till så att inget faller mellan stolarna. Det är inget stort problem, men det är det som varit svårast, säger Susanne Svensson.

LÄS MER: 

Mentorer på heltid – då minskade lärarnas stress

Inför avtalet: Skolan som redan har reglerad arbetstid

Svårigheten att lyckas med sitt mentorskap

Maria Wiman: Undervisningstid och mentorskap måste regleras innan vi lärare drunknar