Unikt beslut – strejkvarsel från Sveriges Lärare

”De har nått vägs ände i kampen om kollektivavtal på Birger Jarls gymnasium”, säger Elisabet Mossberg, biträdande förhandlingschef på Sveriges Lärare.

Sveriges Lärare varslar om strejk på Birger Jarls gymnasium i Stockholm. Fackförbundet har länge kämpat för kollektivavtal.
– De ska ha samma rättigheter som alla andra lärare i Sverige, säger biträdande förhandlingschefen Elisabet Mossberg.

I flera år har medlemmarna på Birger Jarls gymnasium krävt kollektivavtal. 

Om arbetsgivaren inte möter deras villkor kommer de att gå ut i strejk från och med 12 september.

– Efter alla år av diskussioner har vi nått vägs ände, och det är den möjlighet vi har, att utlysa varsel, säger Elisabet Mossberg, biträdande förhandlingschef på Sveriges Lärare.

Beslutet fattades av en enig förbundsstyrelse.

Hoppas inte på strejk

Lärarna på skolan vill ha ordning på semester, pensionsavsättningar och lönehöjningar.

– Allt sådant som vi har kollektivavtal för, säger Elisabet Mossberg.

Nu har Sveriges Lärare lämnat in all information till Medlingsinstitutet, med förhoppning om att arbetsgivaren ska gå med på kraven.

– Det är en skola med elever och med lärare. Vi hoppas verkligen inte på strejk, utan på ett avtal innan dess, säger hon.

Åtgärden är unik.

– Sveriges Lärare är nytt, och jag tror varken Lärarförbundet eller Lärarnas Riksförbund gjorde något liknande, inte i nutid, säger Elisabet Mossberg.

”Ska ha samma rättigheter”

Det beror på att 99 procent av Sveriges Lärares medlemmar har kollektivavtal.

– Förr hade vi koll på alla arbetsplatser, men det händer så mycket på skolmarknaden. Men lärarna här ska ha samma rättigheter som resten av lärarna i Sverige, säger Elisabet Mossberg.

Johanna Lokehielm, rektor och skolchef, svarar Vi Lärare på mejl:

”Drastisk metod”

”Det är en felaktig uppgift att Birger Jarls Gymnasium inte vill teckna kollektivavtal. Tvärtom har vi vid upprepade tillfällen meddelat Sveriges Lärare att vi har för avsikt att ingå avtal i samband med det förbättrade ekonomiska läge som beräknas denna höst. Dock har Sveriges Lärare valt att tvinga fram ett beslut genom varsel om strejk istället för att ajournera mötet med en månad, för att då kunna få vårt besked under ordnade former, vilket var min önskan.

Birger Jarls Gymnasium beklagar djupt att Sveriges Lärare valt en så drastisk metod, men kommer självklart att agera utifrån redan lagda planer, och ingå kollektivavtal precis som planerat”.

Förhandlingarna strandade

Sveriges Lärare tillbakavisar kritiken.

– Det är inte drastiskt – vii har fått samma svar av arbetsgivaren i sex år, och det svaret har varit att de vill teckna kollektivavtal men när ekonomin blir bättre. De har tid på sig att lösa det, antingen genom Medlingsinstitutet, eller direkt med oss, säger Elisabet Mossberg.

Under sista veckan i augusti skedde förhandlingar mellan huvudmannen och Sveriges Lärare.

– Vi ville ha garantier, men det fick vi inte. Så förhandlingen slutade i oenighet, säger Elisabet Mossberg.