Facket pressade kommunen – nu får lärarna ersättning

En bild på en plånbok med svenska sedlar och ett porträtt på Jonas Håkansson
Foto: AdobeStock/Privat

Sveriges Lärares förhandlingsombud Jonas Håkansson är nöjd med att lärare numera kan få ekonomisk ersättning för handledning av lärarstudenter.

År av uppvaktning av ansvariga politiker har gett resultat för Sveriges Lärare i Lund. Nu får lärare lönepåslag när de är VFU-handledare.
– Den som gör jobbet får pengarna, säger förhandlingsombudet Jonas Håkansson.

Under onsdagen fattade kommunstyrelsen (S-, M och Kd) i Lund beslutet: lärare får 90 procent av den ersättning som lärosätena i Skåne betalar till huvudmän som tar emot studenter för VFU.

– Det handlar om 800–900 kronor per student och vecka. Det är inga jättesummor, men en symbolfråga. Den som gör jobbet får pengarna, säger Jonas Håkansson.

Under de senaste tre åren har kommunen tagit emot i snitt 536 VFU-studenter, varav 420 i grundskolan.

Kan fortfarande bli fortbildning

Lärarna har hittills fått använda VFU-pengar till läromedel och fortbildning, men inte fått möjlighet att få ekonomisk ersättning.

– Politikernas argument har varit att pengarna ändå äts upp av skatten, men om man är enig i arbetslaget finns fortfarande möjligheten att få ersättning i fortbildning eller läromedel, säger Jonas Håkansson.

”Glädjande”

På gymnasiet har läget varit annorlunda, där har lärarna kunnat välja ekonomisk ersättning. En skillnad som nu är utjämnad.

– Det är glädjande att enträget arbete och god dialog med sittande styre gör att vi får igenom det här, säger Jonas Håkansson.

LÄS ÄVEN: 

Lärarstudenterna: Vi vill ha mer tid på plats i skolan

Varannan nyexad lärare saknar introduktion

Trots lärarbristen – lärare har svårt att få jobb