En lärarstrejk stoppad – då startar en annan

Medlemmarna i Norsk Lektorlag kan strejka trots regeringens tvångsåtgärder för att stoppa strejken i Norge.
Den här artikeln publicerades ursprungligen på Läraren.se

När regeringen satte stopp för en lärarstrejk startade en annan.
– Nok er nok, säger Helle Christin Nyhuus, tillförordnad ordförande i Norsk Lektorlag, som inte omfattas av regeringens tvångsåtgärder för att få slut på konflikten.

LÄSTIPS Norska lärarstrejken avbryts – av sopor

På tisdagen gick 44 medlemmar i en annan lärarfacklig organisation – Norsk Lektorlag – ut i strejk. Förbundet har cirka 8300 medlemmar, som alla är lektorer. De flesta jobbar på gymnasieskolan (vidaregående skole), men många medlemmar finns även bland lärarna i grundskolan. Att Norsk Lektorlag kan strejka beror på att de tillhör Akademikerna, en annan huvudorganisation än den Utdanningsforbundet ingår i.

Även lektorerna strejkar för högre lön. Fram till 2004 var staten Norsk Lektorlags motpart i löneförhandlingarna, men 2004 tog kommunernas arbetsgivarorganisation KS över den rollen.

– Då stannade vår löneutveckling. Kunskap måste få kosta, men KS är inte villig att betala, säger Helle Christin Nyhuus, tillförordnad ordförande i Norsk Lektorlag.

Strejken pågår i två gymnasieskolor, den ena i Drammen, den andra i Horten, två kommuner på västra sidan av Oslofjorden.

– För våra medlemmar är det viktigt att tydligt säga ifrån att nok er nok. Vi är restriktiva med att använda strejkvapnet och nu när vi väl gör det är det en kraftig signal till vår motpart.

Vill ha annat lönesystem

Norsk Lektorlag vill ha ett annat system för löneförhandlingar än det nuvarande, där lönerna sätts efter en nationell tariff med stegvis lönehöjning efter antal tjänsteår.

– Kollektiva centrala förhandlingar som omfattar många olika yrkesgrupper tjänar inte oss lektorer och bidrar till att många lämnar läraryrket. Vi vill ha ett system där lönen förhandlas på nivån under KS. De politiska partierna säger att kunskap är viktigt, men när de sitter som arbetsgivare i KS vill de inte betala räkningen. Det upprör våra medlemmar.

Vad är det som säger att partierna blir mer generösa om förhandlingarna sker på kommunal och regional nivå?

– När vi har våra kontakter i kommuner och fylken hänvisar de hela tiden till vad KS sagt. Vi menar att de som pålägger oss arbetsuppgifter också måste ta ansvar för vår löneutveckling, säger Helle Christin Nyhuus.

LÄS ÄVEN

Så bemöter Tegnell forskarnas kaos-varning

Läraren: Vi måste vara motståndsrörelse mot de mörka krafterna

Få sommarpresenter till lärarna – trots skattelättnaden