Efter lärarnas larm – fick 600 000 kr i ersättning
Ett tjugotal anställda fick dela på 600 000 kronor i retroaktiv övertidsersättning. ”Det är mycket pengar”, säger Erik Liljenskog på Sveriges Lärare.
Löneavtal
Ett arbetsplatsombud larmade Sveriges Lärare i Västerås med en försynt fråga.
Resultatet: ett tjugotal lärare får dela på drygt 600 000 kronor i retroaktiv övertidsersättning.
På anställningsavtalet står 35 timmars arbetsplatsförlagd tid. Men schemaläggningen innebar 40 timmar.
Det fick en medlem på en skola i Västerås att höra av sig till Sveriges Lärare.
– Det känns naturligtvis jättebra. Ombud och medlemmar är väldigt viktiga. De hjälper oss att upptäcka saker vi annars inte hade vetat. Det är så vi kan göra jobbet och så facket blir starkt, säger Erik Liljenskog, ordförande för Sveriges Lärare Västerås.
”Var inte giltig”
Förhandlingar började med kommunen, som från början menade att lärarna hade 40 timmars arbetsförlagd tid i kontraktet och att schemaläggningen stämde.
– Sedan 2014 har arbetsgivaren haft en överenskommelse med tidigare Lärarförbundet om arbetstid 40+5 med ferieanställning för lärare i grundskolan med anställning i förskoleklass och som följer med eleverna upp till år 1–3 skriver Anette Lilja, biträdande verksamhet grundskola i Västerås, i ett mejlsvar.
– Vi menade att överenskommelsen inte var giltig, säger Erik Liljenskog.
Stöd från ombudsmännen
Sveriges Lärares ombudsmän Thomas B Pettersson och Lena Lindqvist Albinsson rådde dem att fortsätta att driva frågan.
Det följde en period när Sveriges Lärare undersökte hur många lärare som gick under avtalet – ett drygt tjugotal.
– Vi tycker att de jobbat övertid, och bestämde oss att kräva ersättning sedan 2023 då Sveriges Lärare bildades, med 1 500 kronor per vecka. Några hade jobbat en termin, andra tre. Men det är mycket pengar, från 15 000 och upp till nästan 70 000 kronor per person, säger Erik Liljenskog.
”Olika uppfattning”
När samtalen började var kommunen avvisande.
– I början var inte verkligen inte ense om det var ett problem. Men när våra ombudsmän insisterade på att vi hade rätt i sak, började de mjukna i tonen, och vi kunde börja närma oss varandra. Viktigt att påpeka är att arbetsgivaren inte gjort fel med vilja, de har trott att de har ett giltigt avtal, säger Erik Liljenskog.
– Arbetsgivaren och Sveriges Lärare har träffat en överenskommelse som innebär att arbetsgivaren kommer att ersätta berörda medarbetare för 20 veckor under vårterminen 2023 samt för 19 veckor under höstterminen 2023 samt 7 veckor (fram till sportlovet) vårterminen 2024, skriver Anette Lilja i sitt mejlsvar.
LÄS MER:
Nytt steg mot offentlighet för friskolor: ”En seger”